Afbeelding
Foto: Unsplash

Suppen: perfect als work-out en uitje

HEERENVEEN - Je zult ze vast wel eens hebben gezien, mensen die op een surfboard zich rustig voortbewegen door de binnenstad of ergens in de natuur. Dit zijn suppers. Hun aantallen zijn tijdens de pandemie enorm gestegen.  

Sup staat voor Stand Up Peddle en kent zijn geschiedenis duizenden jaren terug. In de 20e eeuw werd de moderne vorm van suppen gevormd in Hawaii. Later werd het gebruikt door surfleraren om hun studenten beter te kunnen volgen. In de loop van de jaren werd de techniek steeds meer gebruikt en groeide het in de jaren '90 uit tot een volwaardige sport. Inmiddels zijn er veel verschillende vormen van Suppen, zo wordt er mee gevist, yoga opgedaan, geracet en lekker rustig mee getoerd. In Nederland is vooral die laatste populair geworden, maar ook hier worden races gehouden. 

Suppen is enorm toegankelijk. Je staat op een soort surfboard, SUPboard geheten. Je beweegt je voort met een paddle, waardoor wind niet nodig is en je het altijd kan doen. Het is een sport wat je op je eigen niveau kan doen. Zo kan je rustig door een mooi groen gebied heen peddelen, of kan je op een hoger tempo suppen, waardoor het meer een work-out wordt. Frieda Riezebos, eigenaar van Sup Away Heerenveen: “Als ik les geef zie ik relaxte suppers en fanatieke suppers. Het kan echt een goede work-out zijn. Mijn buurvrouw loopt een uur en ik sup een uur.” Zelf Supt Frieda bijna negen jaar en heeft ze haar supschool nu zes jaar. 

Hoewel de coronaperiode de sport flink heeft geholpen, was het daarvoor ook al aan het groeien. “Voor de pandemie zag je dat veel watersporters of surfers het deden. Ik heb zelf altijd gekitesurft en gezeild, maar daar heb je wind voor nodig. Als die er niet is, dan is suppen een leuk alternatief.”
“Je gebruikt zo'n 95% van je spieren, je voeten en benen om balans te houden en je buikspieren, rugspieren en armen om vooruit te gaan. Daarbij is buiten zijn sowieso gezond.” Het is een makkelijke sport om te leren, na de explosieve groei zijn nu overal boards verkrijgbaar, tussen de 200 en 3000 euro in verschillende vormen en maten. De duurste versies van carbon zijn vooral voor wedstrijden, terwijl bredere en kortere boards meer voor beginners zijn. “Meestal komen mensen toch een lesje nemen, kijken of ze het wel goed doen. De juiste houding en techniek hebben is wel belangrijk vind ik.”
In en rond Heerenveen kan er prima worden gesupt. Zo vindt Frieda het Nannewiid een fijne plek, maar als het er waait is het niet echt een plek voor beginners. Verder kan er in Heerenveen en Oranjewoud ook lekker worden gesupt. "Je kan eigenlijk overal suppen, als het maar geen vaargeul of natuurgebied is zit je wel goed. Je moet wel oppassen dat het water niet te ondiep is, een supboard heeft een vin, die een kano niet heeft. Als mensen kano routes gaan gebruiken kunnen ze in de problemen raken ”

www.supawayheerenveen.nl