Herbie Blues in het Kunstcafé
Herbie Blues in het Kunstcafé Foto: Nina J.W van Veen

Hoe een café mensen vanuit heel Nederland naarAppelscha brengt

APPELSCHA - Appelscha staat voor velen niet bekend als een culturele hotspot, maar toch trekt het vakantiedorp mensen vanuit grote delen in Nederland en zelfs Duitsland. Zij gaan allemaal naar het Kunstcafé. Sinds 3 september 2021 is het Kunstcafé een plek waar kunst en cultuur samenkomt. 

De omgeving iets terug geven

De eigenaar van het café, Henry Hoiting heeft al zijn hele leven affiniteit met kunst. Na carrières in de zorg, onderwijs, als inrichter van musea en nu in de natuur, heeft hij het Kunstcafé opgericht. Hij kocht een uitgeleefd restaurant en is druk bezig geweest om het café eigen te maken. Waarom Henry het begonnen is, is om de omgeving iets terug te kunnen geven. “Het is een prachtige omgeving met mooie natuur, maar misschien kan het wel wat meer cultuur gebruiken, dacht ik." 

"Er zijn wel eens mensen die zeggen, in Appelscha is niks. Dan kan je twee dingen doen, blijven mopperen, of zelf wat gaan doen.” In Appelscha is er weliswaar geen plek waar kunst en cultuur zichtbaar samenkomen. Het besluit stond daardoor vast om hier verandering in te brengen door op een locatie een plek te creëren waar kunst en cultuur samenkomen,  waar zowel inwoners als mensen uit andere delen van het land, van kunst en cultuur kunnen genieten. “Het is wel hard werken, maar ook heel leuk.” Met dit café is het idee ontstaan om een brug te vormen tussen mensen en cultuur.
Hoiting had de hoop dat het café mensen uit het dorp zou aantrekken, en hoewel dat ook gelukt is, komen veel van de gasten overal vandaan. "We hebben zeker gasten uit Appelscha, maar wel minder dan ik had gedacht. Ik merk juist dat we veel klanten uit bijvoorbeeld Groningen, het westen van het land en zelfs Duitsland hebben, die vinden het wel een bezoek aan Appelscha waard. Dat vind ik mooi op te zien."

Contactpersoon tussen u en de kunstenaar

Het kunstcafé is uniek ingericht, niet zoals een doorsnee cafe. Er hangen overal unieke kunstwerken van diverse kunstenaars. “De kunst die hier hangt, is van kunstenaars die het heel graag willen verkopen. Wij nemen ook geen percentage, die werken hangen er gratis. Wij zijn gewoon het contactpersoon, zodat u zelf alles kan afhandelen met de kunstenaar”, legt Henry uit. “We zijn nu ook druk bezig om werken van minder bekende artiesten uit de omgeving te exposeren, die willen wij ook de ruimte bieden om zich te laten zien.’’

Samenwerking

Samen met studenten van het Stellingwerf College en Stichting Kortsluiting proberen zij wekelijks een optreden aan te kunnen bieden. “Die studenten adviseren mij, want ik ben nog niet helemaal thuis in dat wereldje en ik wil voor iedereen iets leuks hebben. Stichting Kortsluiting regelt alle data en afspraken. Die helpen op het zakelijke gebied. Je kan zoiets niet alleen doen. Dat hoeft gelukkig ook niet.’’ 

In het weekend ontvangt het café regelmatig verschillende artiesten, zoals singer-songwriters, maar ook blues, jazz en klassieke muziek staan vaak op het programma. "Het contact met de artiest is heel intiem. Je zit met 50 man rond een singer-songwriter, of iemand achter de vleugel. Zo hebben we bijvoorbeeld een meisje uit Heerenveen gehad, die prachtig kon zingen en een zelfgemaakt stuk achter de vleugel liet horen.'' De verschillende muziekgenres zorgen voor diversiteit, waardoor iedereen kan kennismaken met verschillende soorten muziek.

Het idee om een Kunstcafé te starten begon tweeëneenhalf jaar geleden. Een groot gedeelte van de periode waarin het Kunstcafé open ging had het café veel last van corona. "We waren de grootste periode dicht en als we open waren, dan was het plannen en afspraken maken met artiesten heel lastig. Maar nu is alles weer open en ik wil er geen somber verhaal van maken, want de sfeer en muziek maakt heel veel van die periode goed.” Ook artiesten zijn fan van het Kunstcafé. "De meesten willen graag terugkomen en hier en daar zijn er al een aantal afspraken voor gemaakt. Het is zo'n intieme setting en de sfeer vinden ze fantastisch.”

Voor het programma kunt u een kijkje nemen op: 
kunstcafeappelscha.nl/tickets