Afbeelding
Foto: Dijks Media / Anne Waterlander

Leon Bergsma: "Superblij en trots dat Cambuur bij mij is uitgekomen"

LEEUWARDEN - SC Cambuur presenteerde op donderdag 28 juni Leon Bergsma als nieuwste aanwinst. De centrale verdediger komt over van het Zwitserse FC Aarau en heeft zijn handtekening gezet onder een contract voor de komende drie seizoenen. Hoogste tijd voor een nadere kennismaking.

De 25-jarige Bergsma is geen totale onbekende voor SC Cambuur. Hij speelde al meerdere malen tegen de Leeuwarder formatie, onder andere als aanvoerder van Jong Ajax in de seizoenen 16/17 en 17/18. In dat laatste jaar werd hij zelfs kampioen met de Amsterdammers. Oftewel, een verdediger met een prima voetballende basis en de nodige ervaring. 

Ontwikkelen in het buitenland

Hij besluit te vertrekken bij Ajax en een transfer te maken naar AZ, waar hij hoopt om zich in de basis van het eerste elftal te knokken. Dat lukt helaas niet en Bergsma voetbalt voor een groot deel bij Jong AZ. Niet waar hij op had gehoopt. "Ik had twee mindere jaren bij AZ gehad, of in ieder geval weinig gespeeld. Dus dan moet je een keuze maken: ga je een stapje lager doen in Nederland, of verdwijn je eventjes van de radar en ga je daar het avontuur op zoeken en jezelf ontwikkelen. Daar heb ik toen voor gekozen en uiteindelijk heeft dat wel goed uitgepakt."

FC Aarau

Bergsma maakt de overstap naar FC Aarau, wat voetbalt op het tweede niveau van Zwitserland. De verdediger weet zich daar als voetballer en als mens prima te ontwikkelen. "Het tweede niveau van Zwitserland wordt denk ik een beetje onderschat. Je moet er vanuit gaan dat er maar tien ploegen in de eerste league zitten en tien ploegen in de tweede league. Wij hebben eigenlijk twee jaar op rij meegedaan om het kampioenschap en twee jaar net niet gehaald. Dus dan ben je eigenlijk de nummer 12, 13 van Zwitserland", legt Bergsma uit. "Vooral verdedigend gezien heb ik me goed kunnen ontwikkelen. Er worden toch weer andere dingen gevraagd en dat kan ik allemaal meenemen in het spel hier."

Passende speelstijl

Wanneer Bergsma hoort dat Cambuur concrete interesse heeft, is hij direct enthousiast. "Ik heb natuurlijk altijd het Nederlandse voetbal gevolgd en Cambuur heeft het natuurlijk supergoed gedaan. Eerst in de Keuken Kampioen Divisie en daarna ook in de Eredivisie. Wat bij mij vooral de doorslag heeft gegeven is de speelstijl. Het is eigenlijk precies wat bij mij past als verdediger. Het voetballende van achteruit en de visie van Henk de Jong, waarmee ik ook een heel positief gesprek mee gehad heb."

Groot compliment

Bergsma ziet het als groot compliment dat ze bij hem uit zijn gekomen als verdediger. "Zeker zie ik dat als een groot compliment. Cambuur kan gewoon goed en hoog inzetten nu en als ze dan bij mij uitkomen als echte versterking centraal achterin, waarbij ze gewoon goed willen voetballen, maar je moet ook als verdediger gewoon goed kunnen verdedigen met snelheid en ruimte in de rug. Dus ik ben superblij en trots dat Cambuur bij mij is uitgekomen."

Torenhoge ambities

De verdediger is hongerig om zichzelf te laten zien in Nederland. "Ik heb altijd torenhoge ambities. Dat is nu in eerste instantie met Cambuur heel goed voetbal spelen, heel hard werken en zoveel mogelijk punten halen. We willen in ieder geval in de Eredivisie blijven en natuurlijk het publiek vermaken. Ik heb hier altijd mooie wedstrijden gespeeld met Jong Ajax en het zit hier altijd vol. Ik heb echt zin om hier volle bak te knallen."

Acclimatiseren

Ook kent hij al veel jongens uit de selectie, waardoor hij niet volledig onbekend binnen komt. "Een aantal jongens ken ik van AZ en ook een aantal van Ajax. Dat is fijn om wat makkelijker te integreren. We gaan er samen een heel mooi seizoen van maken."

Leon Bergsma tekent voor drie seizoenen bij SC Cambuur.