Te hoge hypotheekrente?

Afgelopen week heeft de ECB de rente met een half procent verhoogd. Een grote verhoging ineens met als hoofddoel de inflatie te beperken. Afgelopen maanden zijn de hypotheekrentes veel meer gestegen en zien we met gemak een verdriedubbeling van de rentes. Mijn boeren verstand kan niet begrijpen dat de hypotheekrentes zo veel sneller en zo veel meer moeten worden verhoogd dan wat de ECB doet.

De banken kunnen nog altijd relatief goedkoop geld inkopen en over het spaargeld wat de banken beheren voor hun klanten wordt nog altijd geen vergoeding gegeven. Al met al is het beschikbare geld om hypotheken te verstrekken nog altijd goedkoop te verkrijgen. Het kan niet anders betekenen dat er per hypotheek fors meer geld verdient wordt door de banken. Immer de marge tussen inkoop en verkoop is giga toegenomen.

Als eigenaar van een kantoor die meerder hypotheekadviseurs in dienst heeft week ik ook dat bepaalde verstrekkers aan het einde van het jaar de rentes verhogen als ze door hun geld heen zijn. Je verhoogd de rente en dan weetje dat er minder wordt afgesloten. Nu verhogen echter alle verstrekkers de rentes. Dus je hebt ook geen keuze meer.

Waarom is de verdienmarge dan zo toegenomen? Wellicht wordt er door alle verstrekkers minder hypotheken uitgezet dan verwacht en wil men wel hetzelfde blijven verdienen. Als je verdienmarge toeneemt heb je minder uitstaande hypotheken nodig om toch je verdienmodel in stand te houden.

Een andere optie is een soort van risico-opslag. Angst is een gemeengoed aan het worden en stel dat men bang is en dat men nu al participeert op de toegenomen onrust in de wereld en gewoon een pot aan het opbouwen is om toekomstige problemen op te vangen.

Gelukkig is de rente nog altijd laag, we kunnen nu alleen wat minder lenen.