Afbeelding
Foto:

“Ik leer veel van de kanjers”

LEEUWARDEN - Myrthe (15) geniet enorm van haar werk bij Brownies&DownieS in Leeuwarden. Nadat ze al vaak gast was, is ze daar nu echt medewerker: “Je weet nooit wat voor dag het gaat worden.”.

Toen ze nog maar tien jaar oud was was Myrthe al regelmatig te vinden bij Brownies&DownieS in Leeuwarden en hielp toen ze als gast al met het opruimen van bekers en borden.Naarmate de jaren voorbij gingen, wilde ze graag een baantje bij het bedrijf. “Ik vond het daar altijd leuk en ik kende de baas. Na een gesprek met de baas en leidinggevende over hoeveel ik wilde werken kon ik aan de slag.” Ze werkt nu vooral in de bediening of achter de drankjes bar, waar ze onder andere smoothies en ice tea maakt. “Ik leer veel van de kanjers hier en moet altijd super met ze lachen. Dat is echt geweldig.” 

Sociaal aspect

Myrthe vindt ook het werken met gasten leuk: “Het contact maken en even een praatje maken, dat trekt mij. Laatst was er iemand die uit België kwam, dat vind ik gewoon heel interessant.” Soms kan het werk ook wat lastiger zijn, als er onverwachts veel klanten komen bijvoorbeeld. “We zijn niet met veel personeel, als het dan ineens heel druk wordt is dat wel even stress. Eerst wist ik ook niet hoe ik daar mee om moest gaan, maar we lossen het altijd wel op.” 


"Geen dag is hetzelfde"

Spannend

Aan het begin moest Myrthe nog veel vragen over hoe alles werkt. “Nu ik dat wel weet kan ik steeds meer doen, kan ik mij nuttig maken. Dat vind ik wel fijn. In het begin vond ik het spannend, ik was bang dat ik alles verkeerd zou doen. Dat viel uiteindelijk mee, de collega's zijn heel lief en beantwoorden al mijn vragen.” 

Myrthe weet nog niet wat ze met het geld dat ze verdient bij Brownies&DownieS gaat doen. Ze spaart nergens voor, maar het werk doet ze ook niet voor het geld. “Dat klinkt misschien cliché, maar na een werkdag denk ik niet na hoeveel ik heb verdiend, dan denk ik terug naar wat voor een leuke dag ik heb gehad. Het is natuurlijk leuk om wat te verdienen, maar als ik het voor het geld zou doen, had ik ook bij een supermarkt kunnen werken.”

Voor ze bij Brownies&DownieS aan de slag ging heeft ze folders rondgebracht. “Dat vond ik verschrikkelijk. Door weer en wind alleen die folders afleveren. Toen keek ik er echt tegenop om te gaan werken, nu kijk ik er naar uit. Ik leer hier veel, van de kanjers maar ook over het omgaan met de gasten. Je weet hier van te voren nooit wat er gaat gebeuren, het kan alle kanten opgaan. Geen dag is hetzelfde hier.” 

combineren met school

In de vakantie werkt ze per week tussen de twintig en dertig uren, tijdens school hangt het af van hoe druk ze het heeft en hoeveel toetsen er zijn. “Als ik toetsweek heb en ik heb echt geen tijd dan laat ik dat weten en is het nooit een probleem, daarin zijn ze altijd wel flexibel. Ze hebben er ook respect voor dat ik dit combineer met school.”

Toekomst

Myrthe is van plan om de komende jaren zeker nog te werken bij Brownies&DownieS, maar uiteindelijk wil ze wel een hele andere kant op gaan. “Ik wil graag naar de Politieacademie. Het sociale wat ik hier heb geleerd kan ik daar meenemen, ook al is het natuurlijk wel anders.”