Afbeelding
Manon de Boer (links). Foto: Gert-Jan Warrink.

Van Nederlands kampioen shorttrack, naar de nationale titel tijdrijden

LEEUWARDEN - Manon de Boer heeft zich een aantal weken geleden tot Nederlands Kampioen tijdrijden zonder contract gekroond. Dit kunstje herhaalde ze, want in 2019 sleepte ze deze titel ook al eens in de wacht.   

“Ik kwam vaak ontevreden terug van wedstrijden. Ik voelde me goed, maar ik geloofde dat ik niet alles had laten zien wat ik kon”, begint De Boer. Reden hiervoor is dat ze veel moeite had met het fietsen in het peloton. Ze fietste er veel achter of naast. Haar vriend, Rick Ottema, adviseerde haar om zich te specialiseren in het tijdrijden. “Ik investeerde in een goede tijdritfiets en ben serieus gaan trainen. Dat wierp meteen zijn vruchten af, getuige mijn twee nationale tijdrijttitels.”  

In het peloton fietsen gaat haar inmiddels ook steeds beter af. “Met een sportpsycholoog heb ik het erover gehad. Het zal echter nooit echt een kwaliteit van mij worden. Ik heb angst om ten val te komen, maar het heeft ook met brutaliteit te maken”, licht De Boer toe.   

Verleden in shorttrack  

“Heel vroeger ben ik begonnen met judo”, vertelt De Boer. Later begint ze met shorttrack, een sport waar ze ook zeer succesvol in is. Ze wordt Nederlands kampioen en op het EK shorttrack eindigt ze op een verdienstelijke zesde plek. 

“Vervolgens ben ik begonnen met wielrennen omdat ik ging studeren in Groningen. Of het een moeilijke keuze was om shorttracken achter me te laten? Ik belandde in een andere levensfase. Het studeren en wonen deed ik in Groningen en het shorttracken was in Leeuwarden. Fietsen deed ik sowieso al in de zomer om mijn conditie op peil te houden. Een meisje uit m’n klas vroeg me om mee te trainen en zodoende ben ik me op het wielrennen gaan richten.” Haar studie was belangrijker destijds, fietsen was slechts een bijzaak. Sinds ze samen is met wielrenner Rick Ottema, is ze fanatieker geworden.  

Ze vindt het lastig om te zeggen wat haar doel is. “Ik geniet van de manier waarop ik mijn sport nu kan beoefenen. Ik heb veel vrijheid binnen het team. Mijn werk als fysiotherapeut bij Fysio058 in Leeuwarden vind ik ook heel leuk. Natuurlijk is het een droom om een stap hogerop te komen, mede ook doordat ik een stuk verbeterd ben met het fietsen in het peloton. Toch besef ik me dat ik al iets ouder ben en dat ik deze manier van fietsen ook fijn vind. De wedstrijden waar ik nu aan meedoe, kan ik winnen."

Manon de Boer bracht haar twee expertises in de praktijk ook al eens samen. “Ik ben twee keer met de KNWU (Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie) meegeweest naar Tour de l’Avenir’ als verzorgster. Superleuk om mijn passie voor het wielrennen en mijn kennis vanuit de fysiotherapie zo te combineren. Later wil ik dit vaker gaan doen, maar voor nu richt ik mijn pijlen op het fietsen”, besluit De Boer.