Een gezellige en veilige barbecue gewenst!
Een gezellige en veilige barbecue gewenst!

Alles voor een gezellige én veilige barbecue

FRIESLAND - Barbecueën is erg populair in Nederland. Uit onderzoek van de website www.buitengoed.nl blijkt dat bijna 70% van de Nederlanders in het bezit is van een barbecue en dat zeker de helft van alle Nederlanders maximaal 5x per jaar barbecuet. Kortom, de meeste mensen vinden een barbecue gezellig. Toch zit er ook een gevaarlijke kant aan deze geliefde barbecue. Je werkt met vuur en brandstoffen, hebt vaak te maken met warme weersomstandigheden en rauw vlees. RondOm Vandaag wil barbecueën vooral gezellig houden en deelt daarom deze tips om jouw barbecuefeest veilig te houden.

Brandveiligheid

Elk jaar gebeuren er weer ongelukken tijdens het barbecueën. Deze ongelukken, die vaak brandwonden tot gevolg hebben, worden voor het grootste gedeelte veroorzaakt door verkeerd gebruik of onbetrouwbaar materiaal. Daarom is het van belang dat je het risico op een ongeluk zo klein mogelijk maakt. Dat kan alleen als je de juiste stappen neemt. Heb je een nieuwe barbecue aangeschaft, lees dan altijd eerst de handleiding door en zorg ervoor de je de handleiding goed bewaard. Zo kun je de handleiding opnieuw doornemen als je volgend jaar de barbecue weer uit het stof haalt. Zet vervolgens de barbecue altijd op een vlakke en stevige ondergrond. Ook word aangeraden om aanmaakblokjes te gebruiken om het vuur op te stoken en absoluut geen spiritus, petroleum of brandgel te gebruiken. Gooi dan ook nooit licht ontvlambare producten op gloeiende kolen. Gebruik je een gasfles om te barbecueën, zet die dan nooit in de volle zon! Barbecue je met vuur, zorg er dan voor dat je altijd een emmer water bij de hand hebt, mocht je het nodig hebben. Klaar met de barbecue, laat dan niet het vuur uitbranden of gloeien, dit is niet alleen heel schadelijk voor het milieu en vervelend voor de buren, maar ook een potentieel gevaar. Kinderen, huisdieren of anderen kunnen niet realiseren dat het vuur nog warm is en dan zit een ongeluk in een klein hoekje. 

Veiligheid voor alles

Je wilt dat er tijdens een barbecue niets gebeurt met jouw gezin. Vooral de kinderen zijn kwetsbaar, omdat zij vaak (tijdens hun spel) niet door hebben of vergeten dat de barbecue heet en gevaarlijk is. Bij het aanschaffen van een nieuwe barbecue kan je al rekening houden met de kinderen. Over het algemeen geldt; hoe zwaarder en groter de barbecue is, hoe veiliger. Deze barbecues zijn immers stabieler en vallen minder snel om. Tijdens de barbecue is het belangrijk dat je kinderen op afstand houdt. Een fysieke afzetting rondom de barbecue (zo'n twee meter) waar kinderen niet mogen komen is duidelijk en visueel, maar er moet altijd een volwassenen bij de barbecue zijn die hier toezicht over houdt. Maak van te voren afspraken met je kinderen. Vertel ze over de gevaren van de barbecue en praat over welke spelletjes wel of juist niet handig zijn als er gebarbecued wordt. Voetballen of tikkertje is bijvoorbeeld een minder goed idee dan een bordspel of kleuren. 

Voedselveiligheid

Veel mensen gebruiken rauw vlees tijdens de barbecue. Dan is het wel belangrijk dat je hiermee goed omgaat. Eet nooit vlees dat rauw is, tenzij het vlees is dat (deels) rauw gegeten kan worden zoals biefstuk of bavette. Gebruik verschillende vleestangen voor verschillende vlees. Gebruik dus niet de spiezen van de saté later voor een vruchtenspies. Rauwe producten mogen niet in aanraking komen met gegaard eten. Met warm weer wordt vlees snel verkeerd. Zet daarom niet gelijk al het vlees in de zon, maar laat het meeste in de koelkast. Let daarnaast ook op de sauzen, de smeersels voor het stokbrood of salades met vlees of vis erin, deze kunnen in warm weer ook erg snel verkeerd worden.