Afbeelding

Tatum Julius traint bij de Jeugd Dans Opleiding Fryslân op hoog niveau. 'Je leert meer dan alleen pasjes'

LEEUWARDEN - In een vierjarige opleiding van de Jeugd Dans Opleiding Fryslân worden jonge, talentvolle dansers opgeleid naar zelfverzekerde, creatieve dansartiesten in de dop. Tatum Julius (18) uit Leeuwarden heeft dit traject gevolgd en zit inmiddels in haar vijfde, het zogenoemde extra jaar.  

“Als je een carrière in dans wil, is het een goede stap om je aanzienlijk te verbeteren in de sport", steekt Julius van wal. De talentvolle danseres is lyrisch over de opleiding die zij volgt. “Ik heb me enorm ontwikkeld. Met name op het technische vlak. Ik vond het leuk om te dansen, maar mijn techniek was niet fantastisch. Door ballet en het moderne dansen ben ik daar beter in geworden.” 

Gedurende de opleiding krijg je namelijk les in diverse stijlen zoals hiphop, jazz, improvisatie en dus ook ballet en modern dansen. “De leukste stijl vind ik hiphop, omdat ik daar mee begonnen ben en het nog steeds een plekje in m'n hart heeft. Jazz spreekt me ook aan. De muziek is mooi, evenals de manier van bewegen die daarbij hoort.” 

Aanraking met de sport 

In Leeuwarden doet Julius jaren geleden mee aan de Oktober Kindermaand, waarin je als kind kennis kan maken met diverse sporten. Ze volgt een dansles en het was meteen raak. “Ik ontmoette daar een docent die ook bij de dansopleiding lesgeeft. Zij adviseerde mij later ook om bij de Jeugd Dans Opleiding Fryslân aan te sluiten.” Om de opleiding te volgen, dien je eerst toegelaten te worden. “Bij de eerste auditie werd ik niet toegelaten. Het jaar daarop wel."  

Op de opleiding leer je meer dan alleen pasjes. Je leert ook hoe je jouw eigen creativiteit en persoonlijkheid kunt gebruiken in je dans. “Dat zijn vooral tips hoe je jezelf neerzet als artiest. Hoe zet je jezelf neer als persoon en wie je ben je nou eigenlijk? Het verschilt voor iedereen, maar ik heb daar zelf geen moeite mee. Dans is voor mij een uitlaatklep, waarin in mijn gevoel uit.” 

De opleiding duurt oorspronkelijk vier jaar, maar je mag ook nog gebruik maken van een extra jaar. Daar zit Julius momenteel in. “In het extra jaar ben je meer met je eigen stijl bezig, in plaats van dat je in een bepaalde stijl lessen krijgt. Ik leer nog meer hoe ik via mijn dans nu meer uiten wie ik ben. In de eerste vier jaar waren de trainingen strikt, in het laatste jaar word je gemotiveerd om zelf aan de slag te gaan.” 

Dat is volgend jaar wellicht anders, als ze aan de Universiteit van Groningen gaat studeren. Ondanks haar enthousiasme, weet Julius nog niet ze een carrière in het dansen wil. “In ieder geval nu nog niet. Het hangt ook van mijn studie af, maar als het op mijn pad komt, ga ik het zeker overwegen.” Volgend jaar verhuist Tatum Julius naar Groningen en gaat ze daar op zoek om haar carrière in het dansen een vervolg te geven.