Rene Otten van Melkveehouderij familie Otten.
Rene Otten van Melkveehouderij familie Otten. Foto: Rob Dijkstra

Boer René: “Dit helpt de natuur niet,maar wel de regio naar de kloten”

Samenleving

MAKKINGA - Het is een indrukwekkend gezicht, meer dan honderd tractoren die opgesteld staan op het grote grasveld tegenover de grasdrogerij in Oosterwolde. Op woensdag 22 juni, pal langs de provinciale weg N381, komen de boeren hier samen om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Grote spandoeken met teksten als #stikstofaffaire en zakdoeken prijken aan de vervoersmiddelen, om zo een statement af te geven aan de politiek. RondOm Vandaag spreekt er over met boer Rene Otten van Melkveehouderij familie Otten in Makkinga. 

“Als je ziet hoeveel mensen hier aanwezig zijn, zeker ook naast de landelijke actie in Stroe, dan is het denk ik wel duidelijk dat dit leeft en dat heel veel mensen zich grote zorgen maken”, vertelt Rene voor de camera van RondOm Vandaag. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 40 procent van de stikstofuitstoot voorkomt uit de agrarische sector. Nabij natuurgebieden moet de stikstofuitstoot daarom zelfs tot 70 procent naar beneden. De boeren plaatsen echter grote vraagtekens bij dit onderzoek en vinden de plannen van het kabinet onrealistisch en niet terecht. 

Onbegrip bij de boeren

Ook Rene snapt niets van de uitkomst. “Ik denk dat wij als boeren al veel langer met de stikstofmaatregelen bezig zijn. Je hebt eigenlijk op twee gebieden dat er vanuit de sector heel veel stikstofuitstoot is teruggedrongen. Enerzijds door de manier van aanwenden van mest en het aanpakken van de stallen. Hier ligt bijvoorbeeld een emissievrije vloer in. Anderzijds zijn er de afgelopen jaren heel veel veehouders gestopt, juist ook dichtbij de Natura2000 gebieden. Als je het bijvoorbeeld hebt over het Drents Friese Wold, dan is er eigenlijk een complete landbouwenclave bij Oude Willem -wat echt midden in het gebied ligt- weggesaneerd. Dat zou dan heel veel invloed moeten hebben op het Natura2000 gebied. Maar als je ze daar vragen over stelt, krijg je geen antwoord. Dit beleid is onrealistisch en zo langzamerhand is er ook gewoon steeds meer aanleiding om er steeds meer vraagtekens bij te zetten”, legt Rene uit.  


Honderden tractors staan opgesteld tegenover de grasdrogerij in Oosterwolde.  

Het gaat om meer dan stikstof

Volgens Rene zijn de boeren echt wel bereid om mee te denken, maar ligt de focus nu teveel op stikstof. “Als je het hebt over natuur en de habitatrichtlijn (dat is een Europese richtlijn, bedoeld om de natuur te beschermen), staat die ervoor om een natuurgebied zoals hij aangewezen is, in stand te houden of misschien te verbeteren. Nederland heeft er voor gekozen om daarbij alleen maar te kijken naar stikstof. Maar het volledige pakket is natuurlijk veel breder. Als wij op ons graslandpenceel een goede opbrengst willen halen, hebben wij daar juist ook stikstof voor nodig. Het is namelijk geen vergif, maar gewoon een voedingsmiddel. Als wij ons alleen maar op stikstof concentreren en de andere facetten zouden vergeten, dan weet je dat het resultaat er nooit gaat zijn. Stel: onze stikstofvoorziening is goed voor elkaar, alleen ten tijde van droogte zouden we niet beregenen, dan zou het gewas verdrogen. Of wanneer we de sloten niet schoon zouden maken en daardoor komt het penceel een maand onder water te staan, dan heb je ook geen goede oogst. Het gaat dus niet alleen om stikstof in deze discussie. Het model met kritische depositiewaarden moet gewoon van tafel. Daarna kunnen we gaan kijken hoe het gaat met de staat van instandhouding van natuur en wat er eventueel zou moeten gebeuren om dat te verbeteren.” 

Publieksvriendelijk actievoeren

Op woensdag 22 juni verenigden Rene -en vele andere boeren uit de Stellingwerven en omgeving- zich, om aandacht te vragen voor de stikstofproblematiek. Los van de landelijke actie in Stroe, kozen zij ervoor om zich op te stellen langs verschillende delen van de provinciale weg N381. Er is publieksvriendelijk actie gevoerd is door de boeren. Dat is een bewuste keuze, legt Rene uit: We willen ons duidelijk laten zien, maar wel op een positieve manier. We denken ook dat we de mensen in onze omgeving absoluut mee hebben. Zij kunnen hier niets aan doen. De gemeenteraad heeft misschien ook wel het beste met ons voor, maar ze moeten actie ondernemen. We willen een boodschap meegeven over wat voor impact dit heeft op de regio. Dat is echt niet mals. We hopen dat onze zorgen gedeeld worden en vooral ook, dat er vanuit de gemeente een hele actieve lobby komt. Deze plannen moeten van tafel en er moet fatsoenlijk en goed beleid voor terug komen, want dit helpt de natuur niet, maar wel de regio naar de kloten.”