Afbeelding
Foto:

Remmenconditie van auto’s slechter door lockdowns en opkomst EV

FRIESLAND - Behalve winterse kou, pekel en ijs bedreigen ook lockdowns én de opkomst van elektrisch rijden de conditie van remsystemen. Om de veilige werking ervan te garanderen doen autobedrijven er goed aan om in deze tijd extra aandacht aan remmenonderhoud te geven. Berner helpt werkplaatsen met advies en een passend assortiment producten om iedereen veilig op de weg te houden.
Traditioneel hebben de remmen van personenauto’s het ‘s winters extra zwaar te verduren door vuil, pekel, stuifsneeuw en ijs. Sinds kort zijn er twee belangrijke factoren bijgekomen die de conditie van remmen – en daardoor de veilige werking ervan – in gevaar kunnen brengen. Ten eerste staan auto’s door lockdowns en thuiswerken vaker en langer stil dan voorheen. Particuliere personenauto’s reden volgens het CBS vorig jaar gemiddeld slechts 9.600 km (16 procent minder dan in 2019). Zakenauto’s kwamen gemiddeld niet verder dan 16.900 km, een daling van 26 procent. Door de nieuwe beperkingen verwachten experts ook de komende tijd meer stilstand, waardoor de remmen meer kunnen gaan roesten en vastraken.
Tweede factor is de sterke opkomst van auto's die regeneratief remmen, met name elektrische en plug-in hybride voertuigen, waarvan er in Nederland inmiddels ruim 337.000 rondrijden. Deze auto's remmen in circa 50 procent van de gevallen regeneratief, zonder de wielremmen te gebruiken. Deze krijgen weinig beweging en kunnen sneller vast komen te zitten. EV-fabrikanten schrijven daarom regelmatig remmenonderhoud voor, soms inclusief demontage en reiniging.Remmenspecialist Berner biedt hiervoor professionele onderhoudssets die precies bevatten wat de monteur nodig heeft: onderdelen, gereedschappen en professionele sprays, smeermiddelen en pasta's zoals remreinigers en roestverwijderaars.