Marco en Abele van het Repair Café Oosterwolde.
Marco en Abele van het Repair Café Oosterwolde. Foto: Eigen Beeld

Weggooien? Mooi niet!

Algemeen

OOSTERWOLDE - In 2019 gooiden Nederlanders maar liefst 411 miljoen kilo aan elektrische en elektronische apparaten in de afvalbak. Steeds vaker worden deze apparaten vervangen in plaats van gerepareerd. Zonde, vinden ze bij Repair Café Oosterwolde. Dit mooie initiatief helpt dorpsgenoten door hun apparaten (maar ook bijvoorbeeld kleding) op een voordelige maar professionele manier te repareren, zodat men nog langer kan genieten van een aankoop. 

Het Repair Café in Oosterwolde bestaat al sinds 2014. In dat jaar besluiten de gemeente Ooststellingwerf, afvalverwerker Omrin en vrijwilligersorganisatie Scala dat het tijd is om in de regio een dienst te faciliteren waar burgers hun kapotte apparaten kunnen laten maken. Op die manier gaan apparaten langer mee en komen ze niet op de afvalstapel. Bij het Repair Café vinden ze het belangrijk dat ze mensen leren hoe ze zélf hun eigen apparaten kunnen repareren. Debora is één van de vrijwilligers van het Repair Café in Oosterwolde: “Het liefste willen we dat mensen hun apparaat zelf maken en dat onze vrijwilligers hen helpen met advies en goede raad.”

Het Repair Café vind altijd plaats op zaterdagmiddag bij Estafette recyclewinkel Oosterwolde, maar staat vanwege corona al een tijdje stil. “Erg jammer,” vindt Debora. “Maar anderhalve meter afstand houden, gaat gewoon niet.” Wel hielp ze in de coronatijd een aantal mensen door hen te verbinden met de vaste vrijwilligers. “Dan brachten ze hun apparaten bij de vrijwilligers thuis en werden ze daar gerepareerd.” In oktober 2021 was het Repair Café eventjes open. Ondanks de enthousiaste reacties van de mensen die het Café bezochten moesten ze na twee sessies de tent alweer sluiten, vanwege de nieuwe maatregelen. 

Debora is zelf ook een handige Harry en verving bijvoorbeeld de motor van haar eigen stofzuiger, maar het beste is ze achter de naaimachine. In het Repair Café helpt ze mensen door kleding te repareren. Zo zijn er veel mogelijkheden: “Het is niet alleen voor elektrische apparaten, maar we repareren ook kleding en soms zelfs fietsen.” Het meest zien ze bij het Repair Café koffieapparaten, radio’s en versterkers.

De grootste mankementen die de vrijwilligers van het Repair Café oplossen worden veroorzaakt door ouderdom. Debora: “Denk bijvoorbeeld aan een snoer of schakelaar die niet goed meer werkt. We maken het apparaat kundig open en gaan dan alles na, op zoek naar het mankement.” Ook doorbranding komt geregeld langs bij het Repair Café. Soms komt het voor dat de vrijwilligers materialen moeten bestellen om de reparatie te laten slagen: “Eigenlijk zijn dat de enige kosten die erbij komen kijken, de rest is allemaal op vrijwillige basis. De klant geeft wat hij de reparatie waard vindt.”

Met zeven vrijwilligers is het Repair Café in Oosterwolde een relatief klein groepje. Ze zijn dan ook altijd op zoek naar mensen die ook willen helpen: “We zoeken mensen die expertise hebben op het gebied van reparatie, maar je hoeft echt niet een zware, technische opleiding hebben voltooid. Als je zelf thuis vaak dingen repareert, dan kun je ook bij ons goed uit de voeten.” Daarnaast benadrukt Debora ook dat er bij het Repair Café andere vrijwilligers zijn die elkaar graag helpen: “Weet je iets niet, dan is er altijd iemand die met je mee kan kijken.”

Meer informatie over het Repair Café in Oosterwolde, maar ook in andere plekken, kun je vinden op www.repaircafe.org. Repair Café Oosterwolde heeft een eigen Facebook-account. Zodra de maatregelen worden versoepeld laten ze daar weten wanneer het Repair Café weer open is.