Dansen met kinderen is superleuk!
Dansen met kinderen is superleuk!

Goedkoop erop uit met de kids: Het kan!

Algemeen

DRACHTEN - Met de kinderen op stap is altijd leuk, maar kan ook prijzig worden, zeker als je meerdere kids hebt of als er vriendjes en vriendinnetjes mee gaan. Dan zijn simpelweg niet alle uitjes geschikt. Met de huidige coronamaatregelen is er nog minder keus. Daarom ging RondOm Drachten op zoek naar de leukste uitjes voor de kleinste portemonnees. 

Op zoek naar dieren

Sommige kinderen zijn gek van dieren. Voor hen is het spijtig dat de prijzen van de dierentuinen steeds hoger worden. Gelukkig hoef je niet persé naar een dierentuin om te genieten van wildlife. Ook in de buurt is er genoeg te doen. Voor iets meer dan vijf euro per persoon kun je al naar kinderboerderij De Naturij in Drachten. Blijf ook even scherp, want voor sommige gezinnen is een abonnement bij De Naturij al snel voordeliger dan een dagkaart. Natuurlijk zijn er in het wild ook dieren te spotten. Rond zonsondergang, in de winter handig op de namiddag, zijn er veel reetjes te zien op de velden. Je kunt ook samen met de kinderen vetbollen maken voor de vogels. Op internet zijn genoeg recepten te vinden, evenals handige vogelkijkplaten waarmee je de vogels in je tuin leert te herkennen. Leuk én leerzaam. 

Een speeltuintocht

Volwassenen hebben de kroegentocht, kinderen een speeltuintocht. Stap samen met je kinderen op de fiets, neem de benenwagen of pak de step en ga op zoek naar zoveel mogelijk speeltuinen in de wijk. Speel er net zo lang als je wilt en dan hup, op naar de volgende speeltuin. Vraag je kinderen om de speeltuinen een rapportcijfer te geven en laat ze dat cijfer motiveren: wat maakt de speeltuin nou zo vet of juist saai?

Zelf speelgoed maken

Vroeger deden kinderen dit veel vaker en het blijft leuk! Met een beetje creativiteit, wat knutselspullen en wat geduld maak je het leukste speelgoed. Wist je bijvoorbeeld dat je heel eenvoudig kinetisch zand kan maken van zand, maizena en een beetje afwasmiddel? Of maak samen slime met lensvloeistof (goedkoop bij de Action), kinderlijm en baking soda. Met oudere kinderen kun je samen met hout aan de slag. Maak samen een vogelhuisje, een voederplankje of een poppenhuis. Is jouw kind een echte Bob de Bouwer? Wie weet is Spijkerdorp wat! Hier kun je voor tien euro een ‘bouwvergunning’ krijgen om op hun terrein een hut te bouwen. Gereedschap en hout is daar ook te vinden en spijkers mag je zelf meenemen of daar kopen. 

Kabouterpad

Lekker een frisse neus halen kan bij het Kabouterpad in Oudehorne. In het bos bij Oudehorne wonen kabouters, kunnen jullie ze allemaal vinden? Door de paaltjes te volgen verzamel je letters en met de letters maak je een woord. De route is 1 kilometer lang. Nog niet moe? Vanaf de Kiekenberg kun je zo verder het bos in. Deze ‘berg’ is het hoogste punt in de omgeving, dus je kan mooi uitkijken over de streek. Langs het Kabouterpad is een leuke zandvlakte waar je heerlijk kan ravotten.

Dansen

Veel kinderen zijn dol op dansen. Zet lekker muziek aan en laat alle remmen los. Een stiekeme tip voor de wat oudere kinderen; alle liedjes van het populaire dansspel Just Dance kun je gewoon vinden op YouTube.

Afbeelding