Voorzitter Lucas Dries (Dol Fijn), Hendrik Roorda, John Dekker, draver Fado, Vera Akkerman en bestuursleden Anneke van der Wal en Djoekie Veenstra.
Voorzitter Lucas Dries (Dol Fijn), Hendrik Roorda, John Dekker, draver Fado, Vera Akkerman en bestuursleden Anneke van der Wal en Djoekie Veenstra. Foto: Stâl Boppeslach

Stâl Boppeslach haalt meer dan 19.000 euro op voor Stichting Dol Fijn

Algemeen

LIPPENHUIZEN - Fado de Padd van Stâl Boppeslach heeft een schitterend debuutjaar achter de rug. Het drafpaard wist het afgelopen jaar een megabedrag van 19.150 euro bij elkaar te draven voor het goede doel. Fado won samen met pikeur John Dekker maar liefst zes van de elf wedstrijden. Een ongekende prestatie. Genoeg reden om eens langs te gaan bij de Stâl en bij te praten over deze unieke prestatie. 

Fado de Padd werd in 2020 opgenomen bij Stâl Boppeslach. De Stâl is een samenwerkingscollectief van diverse bedrijven en wordt door vrijwilligers gerund vanuit Lippenhuizen. Met draver Fado, is in het afgelopen seizoen geprobeerd om zoveel mogelijk prijzengeld te verdienen in de drafpiste. Trainer Aonne de Wrede, een legende in de drafsport, heeft Fado onder zijn hoede genomen. Samen met assistent-trainer Vera Akkerman is hij het afgelopen seizoen iedere dag met Fado in de weer geweest, om hem zo fit mogelijk te laten starten. In de races nam Noord-Hollander John Dekker plaats op de sulky. En ook hij deed dat met verve. 

Zes keer winst

Fado verschijnt in 2021 in totaal elf wedstrijden aan de start en wint maar liefst zes keer. Geen enkele Franse draver won in het afgelopen jaar zo vaak op Victoria Park Wolvega. Het geheim van het succes? Liefde, teamwerk en exact aanvoelen wat een paard nodig heeft om te presteren. “Aonne is een ster in het aanvoelen wat paarden nodig hebben”, glundert Marthijs Roorda, samen met Hendrik Roorda oprichter van Stâl Boppeslach. “Hij staat ook wel bekend als iemand die paarden een tweede leven kan geven. Ik weet zeker dat niemand anders Fado zo goed had kunnen begeleiden als Aonne.”

Paarden zijn net mensen

Naast de training, is ook verzorging en voedsel van groot belang in de drafsport. “Paarden zijn net mensen. Je moet ze op de juiste manier behandelen, want ze voelen alles”, vertelt Aonne. “Vera heeft hier ook een heel belangrijk aandeel in. Zij is iedere dag met Fado bezig.”

“Paarden zijn net mensen. Je moet ze op de juiste manier behandelen, want ze voelen alles.”

In de wedstrijden mag John Dekker de trainingen door vertalen. Ook die combinatie werpt zijn vruchten af. “John is heel rustig en kan vooral heel goed luisteren”, legt Aonne uit. “De dingen die ik hem meegeef vanuit de training, kan hij in de wedstrijden goed vertalen. De combinatie werkt dan ook heel goed.”

Overhandiging cheque

Op vrijdag 31 december overhandigde Stâl Boppeslach een cheque ter waarde van 19.150 euro aan het bestuur van Sportstichting Dol Fijn. Sportstichting Dol Fijn uit Drachten organiseert al sinds 1979 sportactiviteiten voor mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. De leden zijn voornamelijk woonachtig in de provincie, hebben een passie voor sport en zijn graag in beweging. “We zijn blij dat we op een sportieve manier bij kunnen dragen aan de ambities van een grote groep enthousiaste sportieve leden van Stichting Dol Fijn”, vertelt Marthijs trots. 

Voorzitter Lucas Dries van Sportstichting Dol Fijn is erg content met de cheque van Stâl Boppeslach: “Het is een geweldig succes en we zijn ongelofelijk blij met dit bedrag. We zijn een kleine sportstichting en afhankelijk van giften om onze kwetsbare leden zoveel mogelijk te laten sporten. Met de hulp van Stâl Boppeslach en de voortreffelijke prestaties van Fado gaat dat zeker lukken.”

Nieuw seizoen

Draver Fado geniet sinds twee weken van een welverdiende rustperiode. Over 6 weken begint hij weer met trainen en zal, als alles goed gaat, in april weer aan de start verschijnen. Voor welk goed doel Stâl Boppeslach zich in 2022 gaat inspannen, kan initiatiefnemer Hendrik Roorda nu nog niet zeggen. “We gaan in ieder geval samenwerken met een partij die zich inzet voor de mensen in Friesland.”

Meer weten? www.stalboppeslach.nl

Marthijs Roorda met paard Fado de Padd van Stâl Boppeslach
Fado de Padd wint maar liefst zes van de elf wedstrijden.