Vrijwilligers aan het werk
Vrijwilligers aan het werk Foto: eigen beeld

Weggooien is zonde!

Algemeen

DRACHTEN - Weggooien is zonde, dat vinden de vrijwilligers van Repair Café Drachten. Twee zaterdagen in de maand zitten zij in de bibliotheek om kleine huishoudelijke apparatuur, kleding, speelgoed, knuffels en poppen te repareren. Op die manier geven ze dingen, die anders in de kliko zouden belanden, een tweede leven. RondOm Drachten spreekt met Cees Emmens, één van de vrijwilligers.

Wist jij dat Nederlanders per jaar ongeveer 44,7 miljoen ton aan elektronisch afval produceren? Veel te veel, vinden de vrijwilligers van het Repair Café in Drachten. Twee keer in de maand, op de tweede en laatste zaterdag, proberen zij van 13.00 tot 16.00 uur in de bibliotheek elektronische apparaten een tweede leven te geven. Ze kunnen uit de voeten met verscheidene apparaten; van senseo-apparaat tot luxe koffiezetapparaten die bonen maalt en van staafmixer tot keukenmixer. “We zien de stofzuiger een beetje als de bovengrens. Alle apparaten die groter zijn, laten we aan iemand anders over,” legt Cees uit. Naast technische vrijwilligers die de apparaten repareren kun je in het Repair Café van Drachten ook naaisters vinden en is er een speciale poppendokter voor knuffels en poppen.

Iedereen kan, zonder afspraak, binnen lopen bij het Repair Café met hun kapotte apparaat. Het Repair Café moedigt iedereen aan om aan te schuiven bij de reparatie en op die manier iets op te steken. Cees vindt dat één van de leukste aspecten van het initiatief: “Het is altijd gezellig. Je maakt een praatje, drinkt samen een kopje koffie en gaat aan de slag.”

Weggooien is niet duurzaam

De reparaties lukken niet altijd, maar Cees schat in dat zeker 70% van de klanten met een werkend apparaat de deur weer uitgaan. “Ik vind het altijd zo zonde. Er gaat een apparaat stuk, we gooien het in de ton en we kopen een nieuwe. Dat is echt niet duurzaam.” De meeste apparaten die bij het Repair Café terecht komen zijn makkelijk te repareren: “Het is vaak maar een kwestie van een magneetje dat niet goed meer werkt of een kleine storing die eenvoudig te verhelpen is. Maar als wij het niet zouden repareren, dan zou al dat goede spul weggegooid worden.”

Een fooi voor nieuw gereedschap

De reparaties zijn in principe gratis. Klanten betalen alleen voor materiaal dat moet worden aangeschaft. Verder vraagt het Repair Café hun klanten om een fooi. “Daarmee sparen we voor materialen die we nodig hebben voor de reparaties, zoals gereedschappen.”

Het Repair Café in Drachten bestaat al geruime tijd en is opgericht door Willem Koster. Hij zag ook hoe steeds meer spullen werden weggegooid en wilde daar wat tegen doen. Hij ontdekte het Repair Café, een internationaal initiatief, en besloot daar in zijn eentje mee te starten. Helaas overleed Willem Koster. Cees: “Maar wij besloten zijn werk door te zetten. Inmiddels werken we met zestien vrijwilligers, een gezellig clubje.” 

Corona

Helaas moest ook het Repair Café een aantal keer dicht vanwege coronamaatregelen. Cees: “Het is niet anders, maar wel jammer. Ik kijk er altijd naar uit.” Wanneer de maatregelen het toelaten gaan ze weer aan de slag, altijd zoekende naar een manier om dat veilig te doen. “Vorig jaar zijn we een aantal keer open geweest en konden mensen hun apparaat bij de deur afgeven. Dan konden ze niet mee kijken of even een praatje maken, maar op die manier konden we toch de mensen helpen.”

Via de website en Facebookpagina laat het Repair Café Drachten weten wanneer ze weer open gaan. Cees hoopt op eind januari: “Maar dat wordt nog spannend.”

Een deel van de vrijwilligers