Afbeelding

Is mijn huis goed geïsoleerd?

Financieel

FRIESLAND - Een goed geïsoleerd huis heeft meerdere voordelen: allereerst bespaar je energie wat weer een positief effect heeft op het milieu en op de energierekening. Daarnaast is een goed geïsoleerd huis ook veel comfortabeler: het blijft in de zomer langer koel en in de winter blijft de warmte langer hangen. Geld besparen, goed voor het milieu of lekker wonen, wat je motivatie ook is, iedereen heeft baad bij een goed geïsoleerd huis. Wil je weten wat de staat van de isolatie in jouw woning is, check dan deze punten.

Bouwjaar

Laten we eerst kijken naar het bouwjaar van de woning. Bij woningen voor 1976 is over het algemeen geen isolatie aangebracht (als er niet gerenoveerd of verbouwd is). Tussen ‘76 en ‘82 zijn woningen voorzien van spouw- en dakisolatie, maar de staat van deze isolatie is over het algemeen slecht. Vanaf 1983 tot 1991 zijn woningen gebouwd met alle vormen van isolatie, maar ook hier laat de kwaliteit vaak te wensen over. Is jouw woning wel geïsoleerd, maar is de staat slecht of matig, dan is het verstandig om te kijken of je bepaalde plekken in het huiskan na-isoleren. 

Vloer- en bodemisolatie

Om de staat van de isolatie van vloer en bodem te onderzoeken, moet je in de kruipruimte de isolatie controleren. Vloerisolatie is isolatiemateriaal tegen de bovenkant van de kruipruimte en bodemisolatie vindt je aan de onderkant van de kruipruimte. Is hier geen isolatiemateriaal te vinden, dan is het goed om deze aan te laten leggen. Zie je wel isolatiemateriaal, zoals PUR-schuim, glas- of steenwol en piepschuim, dan kijk je hoe dik dit nog is. Bij PUR-schuim, glas- of steenwol en piepschuim is 4 tot 7 centimeter aan isolatiemateriaal matig geïsoleerd, 8 tot 12 centimeter goed geïsoleerd en is 13 tot 20 cm zeer goed geïsoleerd.

Dakisolatie

Is jouw woning na 1989 gebouwd, dan heb je grote kans dat de dakisolatie nog goed is. Hoe je dakisolatie kan herkennen is afhankelijk van het soort dak. Bij een plat dak is het materiaal zichtbaar op het dak, bij een schuindak zit het aan de binnenkant, tegen het dakbeschot aan. Soms is het isolatiemateriaal afgewerkt met afwerkingsplaten. Ga dan op zoek naar een plek waar het niet (zo goed) is afgewerkt, bijvoorbeeld bij een ventilatiepijp. Daar kun je de staat van de isolatie controleren. 

Glas

Ook de glazen in de ramen helpen om het huis goed te isoleren, maar er kan daar ook veel warmte ontsnappen. Je hebt verschillende soorten glas, zoals enkel- en dubbelglas. HR++ glas isoleert het beste. Om erachter te komen wat voor glas je hebt, moet je op zoek naar een code die tussen twee glasplaten is te vinden. Geen code gevonden, dan is het waarschijnlijk enkel- of dubbelglas en kan je dus energie besparen door in de kozijnen glas te laten zetten dat beter isoleert, zoals HR++. 

Handige rekenhulp

Online kun je een handige rekenhulp vinden van Milieu Centraal. Met eenvoudige vragen en makkelijke opdrachten om de isolatie van jouw woning te kunnen meten berekent deze tool of jouw isolatie nog in orde is. Rond je de vragenlijst af, dan krijg je tips om jouw woning beter te isoleren. Per onderdeel zie je dan hoe goed de isolatie is. 

Meten is weten, ook als het om isolatie gaat.