Sporten is gezond, maar de motivatie is soms ver te zoeken
Sporten is gezond, maar de motivatie is soms ver te zoeken

De meest populaire goede voornemens en hoe je ervoor kan zorgen dat je ze volhoudt!

Algemeen

FRIESLAND - Elk jaar starten miljoenen mensen met het bedenken van goede voornemens. De één wil afvallen, de andere wil meer avontuur opzoeken of meer geld verdienen. Toch lukt het de meeste mensen niet om hun goede voornemens een jaar lang vol te houden. RondOm Vandaag ging op zoek naar de populairste goede voornemens en het geheim om deze toch vol te houden. 

Minder alcohol drinken

Veel mensen nemen zich voor om in het nieuwe jaar minder te drinken en starten vaak met Dry January, een wereldwijd initiatief dat mensen uitdaagt om in januari geen alcohol te nuttigen. Volgens de meest recente cijfers is 8% van de Friezen een overmatige drinker. Alcoholisme of te veel alcohol nuttigen is dus ook een probleem in Friesland. 

Hoewel het drinken van alcohol over het algemeen geaccepteerd wordt in onze samenleving, zijn steeds meer mensen zich ook bewust van de gevaren. Stoppen met drinken of proberen te minderen wordt daarom ook steeds populairder. Dat is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Sommige mensen zijn lichamelijk afhankelijk geworden van alcohol, maar de meeste mensen worstelen vooral met het feit dat een wijntje of biertje hoort bij een gezellige avond. Als je niet drinkt wordt je al snel raar aangekeken. Hierdoor kan het moeilijk zijn om te stoppen of te minderen. 

Vrienden of familie kunnen dus in de weg liggen van jouw goede voornemen, maar ze zouden je ook goed kunnen helpen. Experts denken dat het juist goed kan zijn om jouw ervaringen met alcohol met anderen te delen en, als het lukt, samen met vrienden de uitdaging aan te gaan om niet of minder te drinken. Ook kan het helpen om een dagboek bij te houden waarin je beschrijft hoe het voelt om geen alcohol te drinken. Dit kan ook blootleggen welke problemen jij had met alcohol en hoe je in de toekomst op een gezondere manier om kan gaan met drank. 

Meer bewegen

Bewegen is belangrijk; het maakt je gezonder en je voelt je (mentaal en fysiek) fitter. Toch blijkt dat lang niet alle Nederlanders voldoende beweegt en dankzij de huidige lockdown daalt het aantal volwassenen dat wekelijks in beweging komt nog veel sneller. In november 2021 sportten slechts 8,8 miljoen Nederlanders wekelijks volgens de onderzoeken van NOC-NSF. Het is dan ook niet gek dat veel mensen in december besluiten om in het nieuwe jaar meer te gaan bewegen, maar hoe pak je dit aan?

Ten eerste is het belangrijk om een helder doel voor ogen te hebben. Maar het ene doel is het andere niet. Veel mensen stellen als doel om bijvoorbeeld drie keer in de week in de sportschool te staan of elke dag 10.000 stappen te zetten. Dergelijke doelen zijn lastig, omdat ze niet uitgaan van een intrinsieke motivatie. De motivatie komt niet uit jezelf. Een doel die écht past bij wat jij voor ogen hebt, wat je wilt bereiken, is haalbaarder en motiveert veel meer. Doelen als: ik wil graag zonder pijn mijn (klein)kinderen op kunnen tillen of ik wil vaker wandelen in de natuur omdat dit mij rustig maakt, werken vaak beter. Ga op zoek naar wat jij nu eigenlijk wilt! Wil je persé drie keer naar de sportschool of wil je je gezonder voelen?

Ondanks een helder doel kan het nog moeilijk zijn om dit goede voornemen vol te houden. Je hebt namelijk ook discipline nodig om het vol te houden en discipline is voor veel mensen lastig. Omdat je niet zomaar opeens de meest gedisciplineerd persoon kunt zijn, zijn er handige trucjes die ervoor zorgen dat je niet alleen hoeft terug te vallen op discipline, maar dat je andere processen betrekt bij het maken van een goede (of slechte keuze). Het uitspreken van een intentie is één van die manieren. Door in de ochtend te zeggen dat je om 17.00 uur, na jouw laatste vergadering, gaat hardlopen heb je al een voorsprong. Maak het daarna zo makkelijk mogelijk om ook daadwerkelijk die intentie waar te maken. Leg je sportkleren alvast klaar en plan tijdens je lunch de route die je gaat lopen. Om 17.00 uur hoef je dan alleen nog je laptop dicht te klappen, je kleren aan te trekken en daar ga je al. 

Afvallen en gezonder eten

Ook afvallen staat bij veel mensen op het lijstje met goede voornemens. Veel mensen kiezen vaak voor een zogenaamd crashdieet om af te vallen. Dit zijn populaire diëten die ervoor zorgen dat je snel gewicht verliest, maar zijn meestal ook enorm moeilijk om vol te houden. Steeds meer gezondheidsexperts raden het dan ook af om een crashdieet te volgen. Het idee van afvallen is eigenlijk heel simpel: je verbrand op een dag meer calorieën dan dat je inneemt. Door gebalanceerd te eten en meer te bewegen bereik je misschien minder snel je gewenste gewicht, maar dit blijkt vaak wel een meer structurele oplossing. Lukt het afvallen niet, vraag dan om hulp bij een huisarts, diëtist, personal trainer of (lifestyle) coach. Zij kunnen je inzichten geven over waarom het afvallen niet lukt. 

Iets nieuws leren

Veel mensen grijpen het nieuwe jaar aan om zichzelf te ontwikkelen. Heb je altijd al iets willen doen of iets willen kunnen, dan is het nieuwe jaar een perfect moment om te starten. Er zijn hedendaags veel goedkope manieren om iets nieuws te leren. Op YouTube staan duizenden tutorials, op internet kun je overal informatie vinden, er zijn verschillende website waar je gratis lessen kunt volgen (en waarbij je soms zelfs een erkend diploma kan krijgen) en natuurlijk heb je ook nog de bibliotheek.

Ondanks dat er duizenden manieren zijn om informatie te vinden, kan het soms nog moeilijk zijn om de juiste discipline te vinden voor het leren van een nieuwe skill. Allereerst is het belangrijk om je te realiseren dat dingen leren gewoon tijd kost. Ga terug naar jouw kindertijd: kon jij gelijk goed fietsen en praatte je na je eerste les Frans al vloeiend met jouw docent? Waarschijnlijk niet! Verlang dan nu ook niet van jezelf dat je binnen no-time iets nieuws leert. Daarnaast is het handig om tijd in te plannen voor jouw nieuwe hobby. Neem de gelegenheid om te leren en dan te beoefenen en zoek raad van anderen die jouw skill al langer uitvoeren.

Drink minder, sport meer en eet gezonder!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding