Shamé hoopt in de toekomst meerdere vestigingen van By-Kees te openen.
Shamé hoopt in de toekomst meerdere vestigingen van By-Kees te openen.

Over koffie, familie en grapjes

Algemeen

HEERENVEEN - Shamé Keesman (30) is de eigenaresse van By-Kees het koffie- en lunchtentje aan de Vleesmarkt in Heerenveen dat aanvoelt als een huiskamer. Ze combineert haar zaak met het moederschap en krijgt daarbij veel hulp van haar familie. Meer weten? Neem een kijkje op haar Instagram: @justbykees

Wat ben je aan het doen? Ik run By-Kees een koffietentje in Heerenveen. Dat doe ik inmiddels zes jaar. Ik ben bouwkundige en wilde architect worden, maar ben uiteindelijk niet verder gaan studeren omdat ik tijdens mijn werk bij een architectenbureau besefte dat ik er niet blij van werd. Dus heb ik een jaar pauze genomen en ben bij Douwe Egberts in Leeuwarden gaan werken. Ik vond koffie al leuk, maar wilde ook weten wat het werk inhield. Na een jaar overwoog ik om toch maar weer te gaan studeren tot er een pand vrij kwam waar ik door geïnspireerd raakte. Samen met mijn zusje tour ik graag door Nederland op zoek naar leuke koffietentjes. Ik heb een bepaalde visie daarbij en in Heerenveen ontbrak dat. Naast echt goede koffie maken we alles wat we serveren zelf. Van het gebak, de lunchgerechten tot de spreads. We houden rekening met allergieën en hebben dus standaard gluten-, lactose en suikervrije producten en veel vegetarisch. Zelf mag ik al vanaf mijn veertiende geen gluten en melk en ben ik vegetarisch opgevoed. Maar als je uiteten gaat, krijg je al snel de standaard geitenkaassalade of gevulde paprika: dat wilde ik anders doen.
Wat wilde je worden als kind? Architect.
Verslavend: Koffie drinken, hoewel ik het bij een of twee kopjes per dag houd. Daarnaast vind ik het heerlijk om nieuwe ideeën en mooie plekken of reisbestemmingen op te zoeken op Pinterest.
ME-time: Even helemaal alleen thuis zijn en sporten.
Blij met: Mijn familie. Ze helpen me allemaal. Mijn moeder helpt tussen de middag als het druk is, doet de administratie en past op mijn zoontje. Mijn vader komt wel eens helpen met de afwas en mijn zusje werkt bij mij en die vraag ik altijd als eerste om advies als ik iets nieuws op de kaart wil zetten.
Minder blij met: Ruzie en onrecht.
Inspiratiebron: Ik kijk op tegen mensen die een kind hebben en daarnaast succesvol zijn.
Favoriete plek in Friesland: Thuis, bij familie of op de zaak.
Dit vind ik stom: Ik hou niet zo van zeurende mensen en negativiteit.
Geheim genoegen: Patat.
Welke eigenschap waardeer je in mensen? Eerlijkheid.
Laatste avondmaal: Zelfgemaakte lasagne.
Wat staat er nog op je bucketlist? Ik wil heel graag nog een vestiging van By-Kees openen, maar dan in een andere stad.
Zo ziet mijn ideale vrije dag eruit: Samen met mijn zusje of mijn gezin leuke plekjes opzoeken in een andere stad.
Nutteloos talentje van mij: Dat ik grapjes maak die niet echt grappig zijn, maar juist daarom zijn ze grappig.
Van wie heb je het meest geleerd? Mijn ouders.
Wat is het eerste dat je doet als het post-corona-tijdperk aanbreekt? Dan open ik nog een zaak en ga ik reizen.
Hoe zie je jezelf over 5 jaar? Dan heb ik hopelijk meerdere zaken, al weet ik door corona even niet zo goed wat handig is. En ik hoop dat we dan nog een kindje erbij hebben.
Levensmotto: Als je iets niet leuk vindt, moet je het niet doen. En je kunt alles bereiken als je het diep in je hart wilt.

Wilt u ook in ons vriendenboekje? Mail dan naar Linda@rondomvandaag.nl