Sekou Sylla gaat per direct naar SC Cambuur.
Sekou Sylla gaat per direct naar SC Cambuur. Foto: Dijksmedia / Henk Jan Dijks

Sekou Sylla ziet droom uitkomen:
"ik ben van ver gekomen"

LEEUWARDEN - Soms heb je van die bijzondere verhalen over spelers die op latere leeftijd nog in het profvoetbal terechtkomen. Het overkomt de 23-jarige Sekou Sylla. Een half jaar geleden speelde hij nog bij de amateurs van Excelsior Maasluis en nu verdient hij zijn eerste profcontract bij SC Cambuur. Hij spreekt bij Cambuur Media over zijn droomtransfer naar de Eredivisie.

"Ik ben hartstikke blij. Ik heb als speler echt van dit moment gedroomd", vertelt de geboren Schiedammer trots. "Ik kom eerlijk gezegd ook van ver. Dat het dan zo snel is gegaan, in een half jaar tijd, is geweldig. Ik kan alleen maar trots zijn op mezelf en de mensen om mij heen die me gesteund hebben." 

Sylla doorloopt de jeugdopleiding van tweede divisionist Excelsior Maasluis en droomt er van om prof te worden. Toch duurt het lang voordat zijn droom werkelijkheid wordt. De linkervleugelverdediger debuteert in 2018 voor het eerste elftal van Excelsior Maasluis en maakt indruk. Hij speelt moeiteloos op alle posities van de linkerflank mee en pikt hier en daar mooie assists en doelpunten mee. "Ik ben een aanvallende linksback. Ik hou er van om mee op te komen en mijn spits te bedienen", legt Sylla uit. 

Foeke Booy is gecharmeerd

De goede prestaties bij Excelsior Maasluis leiden uiteindelijk alsnog tot het profvoetbal. Sylla mag zich bij Top Oss op amateurbasis laten zien en knokt zich in korte tijd in de basis. Dat ontgaat ook Foeke Booy, technisch manager van SC Cambuur niet. En zo verdient Sekou Sylla binnen een half jaar een contract bij SC Cambuur. “De kwaliteiten van Sekou sluiten goed aan en bij het profiel van een linksback in onze manier van spelen", legt Booy uit. "Sekou is een jonge speler met nog weinig ervaring in het betaald voetbal, maar wel iemand met veel potentie, energie en een uitstekende drive. Dat soort spelers passen in de basis heel goed bij onze club.”

"Ik heb als speler echt van dit
moment gedroomd"

Concurrentie van een oude bekende

De linkervleugelverdediger zal de concurrentiestrijd aan moeten gaan met linksback Alex Bangura, die zich stormachtig ontwikkeld heeft bij de Leeuwarders. Sylla droomt van een vergelijkbaar proces. "Alex is een geweldige speler, waar ik toevallig in de jeugd ook al tegen gespeeld heb. Toen speelde ik bij Excelsior Maasluis en hij bij Feyenoord. En nu staan we ineens als teamgenoten op het veld samen", lacht Sylla trots. 

Een moderne back

Hij hoopt veel te leren van de rest van het team en kijkt er naar uit om zich te laten zien in Leeuwarden. "De backs zijn hier echt sleutelspelers bij Cambuur. Dat is denk ik ook iets wat bij mij past, het mee opkomen en de spits proberen te bedienen. Een moderne back", aldus de jonge verdediger. 

SC Cambuur presenteert ook Patrick Joosten

Naast Sekou Sylla presenteert SC Cambuur ook Patrick Joosten. Joosten komt op huurbasis over van FC Groningen en gaat de rest van het seizoen in Leeuwarden afmaken. "Ik wil het team helpen. En als ik zelf belangrijk ben, dan ben ik ook belangrijk voor het team", legt Joosten uit voor de camera van Cambuur Media.

Sekou Sylla in het shirt van SC Cambuur
Patrick Joosten komt op huurbasis over van FC Groningen naar SC Cambuur