Opperste concentratie bij Ed Voshol
Opperste concentratie bij Ed Voshol Foto: Privébezit

In de sport-light: Ed Voshol van tafeltennisvereniging Scaldina

Sport

Zierikzee - Als veertiger meldde Ed Voshol (66) zich dik twintig jaar geleden in een gymzaaltje aan de Raamstraat in Zierikzee. Hij had gelezen dat er een tafeltennisvereniging zat en omdat zaalvoetballen er door meniscusproblemen niet meer inzat, had hij behoefte aan beweging. “Ik kon er in het begin geen hout van.”

Inmiddels slaat Voshol al jaren met plezier en precisie de balletjes op tafel over het net. De clubavonden zijn op donderdag. Dan staan er in het oude gymzaaltje van de Pontes Pieter Zeeman zo’n zeven tafels uitgestald en wordt er naar hartenlust en in gezellige sfeer gesport. Het gymzaaltje tegenover de Lidl wordt in januari afgebroken. Dat betekent dat Scaldina haar eigen plekje met barretje kwijt gaat raken. Het bestuur is in gesprek met de gemeente over een plekje in de nieuwe hal van de nieuwbouwschool.

Geen jeugdwedstrijden

De leden spraken ook over een mogelijke verhuizing naar Laco, maar als kleine vereniging in een grote hal verzuipen is niet fijn. “Het gaat naast het sportieve, ook zeker om het sociale bij Scaldina. Tafeltennis is een hele sportieve sport, omdat je geen lichamelijk contact maakt. Dat je in een vast team zit, maakt het ook gezellig. Je kent elkaar al jaren. Onze vereniging heeft 35 seniorenleden en enkele jeugdleden, die geen wedstrijden spelen. Dat komt vaak door de speelochtend op zaterdag. Spelers rond de 13 jaar kiezen vaak voor bijbaantjes om een zakcentje te verdienen. Dat snap ik wel.”

Gezond voor de geest

Voor Scaldina verzorgt Voshol ook de pr en sponsoring. Liefst 26 sponsors telt de tafeltennisvereniging. Waaronder De Stulp uit Renesse, wiens eigenaar ook fanatiek tafeltennist. “Het is een leuk en intensief spelletje. De snelste balsport ter wereld. Je ziet op campings tijdens vakantie dat mensen het best leuk vinden. Het houdt je bovendien geestelijk gezond. Uit onderzoek is gebleken dat het snel moeten schakelen tussen de rechter- en linkerkant van je hersenen gezond is. Omdat het balletje op alle kanten van de tafel terecht komt en je in een splitsecond moet beslissen met backhand of forehand te spelen, blijven hersenen alert. Uit onderzoek bleek dat tafeltennissen geringe kans geeft op Alzheimer.” 

Door Gerrit van Loon