Astrid de Visser op locatie Zierikzee
Astrid de Visser op locatie Zierikzee Foto: Mieke van Herwijnen

Extra aanbod psychiatrische zorg in Zierikzee

Gezondheid

Zierikzee – ‘Loop gerust binnen voor een goed gesprek’ staat er op een poster op het raam van een historisch pandje aan de Meelstraat. Sinds juni 2021 is er in Zierikzee een kantoor gevestigd van ‘Zeeuwse Gronden’, zorgorganisatie voor mensen met ernstige psychiatrische klachten. Open van maandag t/m vrijdag van 13:00 tot 16:00 uur.

Zeeuwse Gronden is een ggz-instelling die ambulante zorg en kleinschalig begeleid wonen biedt aan psychiatrische patiënten in hun plaats van herkomst. Deze instelling is al vanaf 2003 actief in Zeeland. Met veel moeite hebben zij eindelijk voet aan de grond gekregen op Schouwen Duiveland. Maar het begin is er. Ooit gestart in Terneuzen hebben ze inmiddels in heel Zeeland bekendheid gekregen. Op vele plekken zijn woon- en dagbestedingslocaties ontstaan, waaronder in Terneuzen, Axel, Hulst, Yerseke, Koudekerke, Ovezande, Middelburg en Goes. Ze kenmerkt zich allereerst door het concept van ‘geïntegreerde zorg’, nauwe samenwerking tussen behandelaar, begeleider, cliënt en betrokken familieleden. Verder is veel ruimte voor persoonlijk initiatief door cliënten. En, heel belangrijk: er is Zerotolerancebeleid op het gebied van drugsgebruik.

Schouwen-Duiveland

Op Schouwen-Duiveland probeert Zeeuwse Gronden al acht jaar voet aan de grond te krijgen, maar dat is in overleg met de gemeente niet gemakkelijk gebleken. “Als concullega van Emergis weten we zeker dat ze als geroepen komen voor de vele vraag naar zorg binnen de psychiatrie. Het kantoor is er nu, en ambulante zorg daar vanuit. Een begeleid wonen-vorm is een droom die hopelijk nog verwezenlijkt zal worden.”

Doelstelling pand

Al doet de poster op het raam iets anders vermoeden, een inloophuis is de locatie in Zierikzee niet. Astrid de Visser, ggz-agoog, legt uit: “We zijn hier nu vooral aanwezig om naamsbekendheid op te bouwen voor Zeeuwse Gronden”. Het loopt nog niet storm, maar zo af en toe komt er iemand binnen met een vraag. Daarnaast zijn ze momenteel druk bezig met het leggen van contacten met alle praktijkondersteuners van huisartsen in de stad. Veel netwerken dus. Haar naaste collega, Maura Meerbeek, psychiatrisch verpleegkundige, werkt daarin met haar samen, en is ook regelmatig ter plekke te vinden. “We hopen op meer nieuwsgierige mensen, die zomaar even binnen stappen en benieuwd zijn naar wat Zeeuwse Gronden te bieden heeft.”

Door Mieke van Herwijnen