Vlnr: Frans Dieleman, Cor Natte, Leo Noordijk, Pieter Hogenbosch. Chris de Jonge ontbreekt.
Vlnr: Frans Dieleman, Cor Natte, Leo Noordijk, Pieter Hogenbosch. Chris de Jonge ontbreekt. Foto: Anneke Flikweert

Sporters op leeftijd: “Van een dag in huis zitten word je kriegelig. Vooral dóórgaan met fietsen!”

Sport

Schouwen-Duiveland - Gezond oud worden, dat willen we natuurlijk allemaal. Overal op het eiland kom je ze daarom tegen: langs zoevende mannen in fietskleding op hun racefiets. Vijf van hen vertellen graag hoe léúk dat fietsen is.

Jan de Jonge (73) wás fysiotherapeut en inmiddels is hij ‘in ruste.’ Alhoewel: vooral blijven bewegen is zijn motto. Ook het fietsclubje van Leo Noordijk (74), Frans Dieleman (72), Cor Natte (70), Pieter Hogenbosch (74) en Chris de Jonge (76) vindt bewegen en buiten zijn verslavend leuk. 

Dagelijks bewegen

Heerlijk de duinen op en neer sjezen. Of de Deltadijk op en er schuin weer af. Jan de Jonge is bijna dagelijks op een van zijn drie fietsen te vinden. ‘Meer bewegen,’ adviseerde hij zijn cliënten. Zelf brengt hij dat graag in de praktijk: hij liep veel hard, onder andere de marathon van Rotterdam. Ook tegenwoordig combineert hij fietsen of wandelen met dagelijkse bezigheden. Even naar de kaasboerderij op de fiets, bijvoorbeeld. Gelukkig fietst zijn vrouw ook graag en zo gingen ze dit jaar samen op fietsvakantie. 

Gewoon doorgaan

Naast zijn gewone fiets – ‘geen e-bike’- heeft Jan een mountainbike en een racefiets. “Het is leuk om verschillende routes af te leggen. En op vaste punten zie je telkens dingen veranderen.” In de winter fietst Jan graag in de duinen op zijn mountainbike. “Niet het hele parcours: er is één zo’n heuveltje daar, dat is berucht.” E-bikes kunnen een reden zijn om sneller de fiets te pakken en zo lekker buiten te bewegen. “Senioren moeten gewoon doorgaan met fietsen: het is vooral een kwestie van durven. En soms moet je even een pauze nemen, als je merkt dat je moe wordt en je coördinatie vermindert.” Fietsen is niet Jans enige bezigheid. Hij schrijft regelmatig in tijdschriften over de plaatselijke historie, zowel over Schouwen-Duiveland als Kats, waar hij opgroeide. Maar van een hele dag in huis zitten, wordt hij kriegelig. Ook al regen je dan weleens nat, tóch gaan hij en z’n vrouw naar buiten. “Je moet regelmatig lekker je hoofd vrijmaken.” 

Samen op de fiets

Cor Natte, Frans Dieleman, Leo Noordijk, Pieter Hogenbosch en Chris de Jonge stappen regelmatig samen op de fiets. Ze zijn lid van de RTC- de Rijwiel ToerClub Schouwen-Duiveland, die 130 leden telt. Door corona vervielen de evenementen, maar met een klein clubje rijden kon altijd. Daarbij houden ze rekening met elkaars tempo. Ze houden nauwlettend op Strava in de gaten wat hun teamgenoten gefietst hebben. “Als het hard waait, bel ik Leo,” lacht Pieter. “Dan laat ik hem vóór rijden.” Ze hebben allemaal een andere outfit aan vandaag. Aan Frans’ Alpenshirtje kleeft Schouwse historie en Leo heeft een band met Schouwen-Duiveland, staat op zijn shirt. 

Heerlijk eruit

Ze voelen zich geen van allen oud, stellen ze vast. Pieter: “Wij wíllen niet oud worden.” Toch is al dat fietsen ook een soort verslaving, erkennen ze. Frans fietst al vanaf zijn twaalfde jaar en Pieter begon pas op zijn vijfenzestigste. “Ik was zeeman en dan valt er weinig te fietsen.” Leo wisselt het fietsen af met volleybal in de bedrijfscompetitie, Cor is eigenlijk een fanatiek schaatser. “Fietsen vind ik ook leuk. Maar schaatsen en skeeleren staat op 1.” Gemiddeld fietsen ze drie of vier keer per week een rondje van 80 tot 100 kilometer. “Voor 40 kilometer ga ik de deur niet uit.” Daarnaast maken ze prachtige tochten, door Nederland, maar ook in het buitenland. 

Fietsen is doorzetten

Pieter: “70 is helemaal geen vervelende leeftijd. En als je fietst kun je heerlijk nadenken en plannen maken. Het houdt je jong. We hebben een bepaalde drive en een doel. Fietsen is doorzetten, ook als je niet zo’n zin hebt. Als je eenmaal bezig bent, maakt regen ook niets meer uit.” Frans vult aan: “Stel dat elke dag hetzelfde zou zijn. Je ontmoet ook eens andere mensen en hoort en ziet nog eens wat. Dat geeft zin aan je leven.” 

Door Anneke Flikweert

Jan de Jonge op een van landweggetjes op het eiland