Een bloeiende akkerrand
Een bloeiende akkerrand Foto: Stichting Zonnestraal

Plukbonnen voor bloeiende akkerranden

Nieuwerkerk - Schouwen-Duiveland kent al drie jaar lang bloeiende akkerranden. Aan de randen van percelen zijn op initiatief van gemeente en perceeleigenaren bewust bloemen gezaaid. Mensen kunnen nu met een aangeschafte plukbon van 15 euro het hele seizoen bloemen plukken. Akkerbouwer André Slootmaker uit Nieuwerkerk doet mee. “Het geeft ons eiland aanzien en is goed voor de biodiversiteit.”

Positieve reacties

Slootmaker krijgt voor zijn bloemrijke akkerranden in de polder van Nieuwerkerk veel positieve reacties van mensen. “Dat is fijn. Toen we in samenwerking met collega’s en gemeente hieraan begonnen hebben we afgesproken dat de bloemenranden vooral langs de openbare weg moesten komen. Zoals langs de N59. We financieren dit project met gemeentegeld. Het is dus van alle mensen en die moeten het kunnen zien en er aan mee kunnen doen.”

Biodiversiteit

Slootmaker vindt de bloeiende akkerranden, die minimaal drie meter breed zijn, niet alleen mooi voor het aanzien, maar ook goed voor de biodiversiteit. “Wat er allemaal niet voor insecten en beestjes inzitten. Ook patrijzen voelen zich er beschut. De bloemenzaadjes zijn welkom voedsel voor de vogels. Ik laat in de winter de bloemen liggen. Dan lijkt het een dor gewas, maar is het niet onbruikbaar. Het hoeft niet per se groen te zijn voor een fazant om er te gaan zitten. Er zitten soms ook muizen in de bloemenranden, dat is weer voedsel voor roofvogels. Een ander voordeel is het oppervlaktewater: je sproeit de gewassen op het land verder van de slootkant. Je hebt dus een soort buffer. Er komt zo minder rotzooi in de sloot.”

Verdienmodel

De afgelopen drie jaar gaf de gemeente geld voor dit project. Nu wordt het tijd dat de aangesloten bedrijven proberen zelf een verdienmodel eraan te koppelen. Dat gebeurt in eerste instantie met de plukbonnen die er nu zijn. Met de opbrengst van plukbonnen worden meer akkerranden op Schouwen-Duiveland gerealiseerd. De bonnen zijn te verkrijgen bij verschillende supermarkten en recreatiebedrijven op het eiland. Langs de akkerranden staan ook informatiebordjes, inclusief qr-codes voor een donatie naar keuze. Meer informatie is te vinden op www.boerenbloem.nl, meldt de gemeente. “Bedrijven zouden de plukbonnen ook in hun kerstpakket kunnen stoppen,” oppert Slootmaker. Er zijn ongeveer vijftien agrariërs op Schouwen-Duiveland die een deel van hun akker inzaaien met een bloemenmengsel.”
Door Gerrit van Loon