Joan in actie op de mat
Joan in actie op de mat Foto: Privébezit

In de sport-light: Joan van den Hoek

Sport

In november 2019 richtten Jelle den Boer, Ronald Kramer en Joan van den Hoek sportvereniging BJJ Team Luctor op. BJJ staat voor Braziliaans Jiu-Jitsu. Een vechtsport bestaande uit de combinatie grondtechnieken van judo en verfijnde technieken van het Japanse Jiu-Jitsu. De vereniging telt 35 leden. Joan van den Hoek (37) doet zelf actief mee.

De geboren en getogen Zierikzeeënaar Van den Hoek is in het dagelijkse leven postbezorger en dj. Onder de naam DJ X-Fade draait hij al achttien jaar. Velen zullen hem kennen van zijn muziek bij ‘t Roefke in Renesse. Hij draait in augustus ook op Beachboom. Op de basisschool deed hij nog wel wat aan judo. Maar de interesse in deze specifieke sport kwam pas veel later. 

Zelfverdediging

“Ik had altijd wel interesse in zelfverdediging. Laten we wel wezen: de maatschappij verhardt. Het is belangrijk dat je je kan verdedigen op straat, mocht dat nodig zijn. In het uitgaansleven zie ik genoeg dingen gebeuren voor mijn ogen en vanachter de draaitafel. Braziliaanse Jiu-Jitsu is ook bedoeld om als kleiner iemand een groter iemand de baas te kunnen zijn. Ook als je onderop ligt.”

Hoe het werkt

Braziliaans Jiu-Jitsu is volstrekt anders dan kickboksen. Trappen en slaan is uit den boze. Het is een moderne variant van de Japanse jiu-jitsu met de grondtechniek van judo. De vereniging die op maandagavond traint in sportcentrum Laco is aangesloten bij de internationale bond EGJJF. “De leden krijgen tijdens een les eerst tien minuten een warming-up, daarna onderhouden ze hun techniek en op het laatst sparren ze. Net als in het judo wordt er gewerkt met banden. Te beginnen met de witte en via progressiestrepen oplopend naar blauw, paars, bruin, zwart, zwart-rood en rood.”

Proeflessen

BJJ Team Luctor wil ook kinderen kennis laten maken met deze op het eiland relatief nieuwe sport. Er zijn drie gratis proeflessen ingepland deze zomer. Op zaterdag 10 en 17 juli en 21 augustus. Deze proeflessen zijn uitsluitend voor kinderen van 6 t/m 15 jaar. Opgeven via: proefles@bjjteamluctor.nl Meer info: www.bjjteamluctor.nl.

Door Gerrit van Loon