Afbeelding
Foto: PR

Nieuwerkerk kritisch over hoogspanningsstation

Algemeen

Nieuwerkerk - Door kritische reacties van bewoners komt er geen nieuw hoogspanningsstation op bedrijventerrein De Weel. Nieuwerkerkers vinden de locatie bij de Rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWI) achter Oosterland geschikter. “Maar liever helemaal niet.”

Tussen 8 en 22 juni vulden honderdvijftig inwoners van Nieuwerkerk enquêtevragen in. Honderd bewoners kiezen bij een eventuele komst van het zes voetbalvelden grote hoogspanningsstation voor de RWI-locatie, aan de dijk. Negentwintig kiezen voor het bedrijventerrein achter Omoda in Zierikzee, negen voor de locatie bij Bruinisse, acht voor de plek tussen N59 en de Platte Capelledijk en slechts vier kozen voor De Weel.

Boosheid

Er wordt vooral voor de RWI-locatie gekozen, omdat die redelijk ver van de bebouwde kom ligt. Dan wordt voorkomen dat personen last kunnen krijgen van eventuele straling en geluidshinder. De boosheid klinkt door in alle reacties. “Het gaat geheid tot nog meer protest en geluidsoverlast leiden. Wij hoeven er niet de dupe van te worden. Dom idee. Bij het RWI is het lelijke ding het minst zichtbaar. Minste verlies van zicht voor toerisme, makkelijk bereikbaar voor onderhoud, en staat daar al niet zo’n installatie?”, zo luiden enkele reacties. Over de locatie bij Zierikzee schrijft een Nieuwerkerker: “Die locatie heeft al windmolens en bedrijvigheid die het uitzicht reeds bederven.”

Stralingsgevaar?

Tussen de reacties zitten veel opmerkingen over mogelijk stralingsgevaar. “Allemaal straling en lichaamstemperatuur die stijgt. Worden er nog meer mensen ziek. Ik vraag me af wat de gezondheidsrisico’s voor inwoners zijn. Het geeft een hoogfrequent geluid, daarmee geluidsoverlast (brommen), explosiegevaar, wifi- en 4g-storing. Het is bewezen dat mensen ziek worden van dergelijke installaties. Daarbij ben ik nu al hooggevoelig voor elektriciteitsmasten.” Een inwoner schrijft ook: “We hebben corona overleefd, moeten we dan dood door straling?”

Weinig informatie

Uitvoerders TenneT, Enduris en het college doen het in hun communicatie trouwens voorkomen dat er sowieso een hoogspanningsstation komt. Dat slechts de locatie nog variabel is. De inwoners hekelen het gebrek aan informatie, vooral vanuit de gemeente. “Wel een brief ontvangen voor het vinden van een locatie, maar niet over het gewenste tracé,” moppert er één. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad over een mogelijke komst en de daaruit voortkomende bestemmingsprocedures.

Door Gerrit van Loon