Afbeelding

Aan de slag met open hiring bij Market Plaza

Algemeen

Burgh-Haamstede – Sinds vorig jaar werkt Market Plaza Burgh-Haamstede met het concept open hiring. Nog een relatief onbekend begrip in Zeeland, maar het kan een uitkomst zijn. HR manager Saskia Maljers legt uit waarom.

“Het begrip open hiring komt oorspronkelijk uit Amerika. Daar startte ooit een bedrijf, een koekjesfabriek, mee om mensen een tweede kans te geven op de arbeidsmarkt. Het werkt simpel: je zet je naam op een lijst en zodra er een vacature is neemt het bedrijf contact op en kun je aan de slag,” vertelt Saskia. Zij was degene die voorstelde om ook binnen Market Plaza met dit concept aan de slag te gaan. “Startfoundation is hier in Nederland mee begonnen en ik ben daar bij aangehaakt. Na een bijeenkomst over de inclusieve arbeidsmarkt op Schouwen-Duiveland ben ik met iemand van het UWV in contact gekomen om met een pilot te starten.” 

Afstand tot de arbeidsmarkt

Die pilot loopt nu dus voor de vestiging in Burgh-Haamstede voor vacatures in de vulploeg. Mensen kunnen zich aanmelden en zodra er plek is, kunnen ze aan de slag. “Zonder CV en zonder echt sollicitatie gesprek,” legt Saskia uit. “Dit concept lijkt vooral goed te werken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Je hoeft geen lastige vragen te beantwoorden en geen gaten in je CV toe te lichten. Het is natuurlijk niet per se de ideale oplossing voor alle wervingsproblemen, maar wij staan altijd open voor mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. We hebben veel werk waar je geen specifieke opleiding voor nodig hebt. Het is heel mooi als mensen op deze manier, soms na jaren, weer aan het werk kunnen.”

Bekendheid

Wat volgens Saskia wel belangrijk is, is dat de supermarktmanager van de vestiging het ziet zitten. “En dat was gelukkig het geval in Burgh-Haamstede. Het concept moet onder werkzoekenden nog wel echt meer bekendheid krijgen.” Saskia hoort af en toe dat men het wat kil en afstandelijk vindt om op deze manier ergens aan de slag te gaan. “Het is aan ons om dan goede informatie te verstrekken en als ze dat echt graag willen, gaan we het gesprek aan. Maar dan vooral om ze meer te vertellen over het werk en om eventuele ambities om later door te groeien te bespreken. Mensen die deze kans krijgen zijn vaak blij en dankbaar, als werkgever heb je er dan meteen een heel loyale werknemer aan.”