Schermen voorzien de bezoeker van informatie
Schermen voorzien de bezoeker van informatie Foto: Marieke Mandemaker

Alternatieven op het eiland voor VVV-kantoor

Algemeen

Zierikzee - Nadat het doek viel voor de VVV, viel er een gat in de marketing- en de informatievoorziening op ons mooie eiland. In allerijl werden ondernemersverenigingen, brancheorganisaties en gemeente opgetrommeld om dit gat met elkaar op te vullen.

Een uniek moment waarop er ineens een samenwerking ontstond die het hele ondernemende eiland vertegenwoordigde. De tijd van verbinding was aangebroken en het gevoel overheerste dat we samen sterk zijn. In sneltrein vaart is er eind 2020 een stichting opgericht, Stichting Eilandmarketing Schouwen-Duiveland (SESD). Natuurlijk was het begin lastig en is het zoeken naar de juiste balans binnen een nieuwe organisatie die ook nog eens een hele grote achterban heeft.

Informatievoorziening

Maar het loopt! Er worden externe experts ingeschakeld onder wie Henk Gravenstein, voormalig projectmanager van Jachthaven Bruinisse, en Henk van Voornveld, onder andere interim directeur van Apeldoorn Marketing, adviseur Duurzaam Beleefbaar Toerisme en aanjager sectortafel vrijetijdseconomie. Met elkaar werken we nu aan een meerjarig businessplan voor de eilandmarketing. Ook in samenwerking met de gemeente. We wilden natuurlijk ook graag de gasten die weer naar ons eiland komen van informatie voorzien. Het was het meest voor de hand liggend om dat via de digitale weg op te pakken. Door middel van schermen die over het hele eiland worden geplaatst op strategische punten. Zo kunnen onze gasten naar de multisite van verschillende kernen surfen en vindt men alle bruikbare informatie omtrent activiteiten of bezienswaardigheden. Ondernemers kunnen overigens zelf ook zo’n digitaal informatiebord aanschaffen.

Marketing en gastheerschap

Natuurlijk hebben we al heel veel mooie initiatieven op het eiland die zowel de inwoners als toeristen voorzien van bruikbare informatie. Denk aan deze krant, de Wereldregio, en vergeet ook niet magazine De Badkoerier. Deze bronnen zijn al zo goed dat we ons als stichting geen zorgen hoeven te maken dat mensen verstoken blijven van informatie. Onze focus ligt op de toekomstige marketing en gastheerschap. Met name dat laatste is voor iedereen van belang, want juist die inwoner kan soms het verschil maken hoe onze gasten het hier ervaren. Het belang van het toerisme is wel gebleken de afgelopen periode, maar we moeten ook duidelijke keuzes maken. Ons bewust worden dat er een juiste verhouding moet zijn en blijven tussen bewoners en recreanten. Daar worden we allemaal beter van!