Afbeelding
Foto:

De sporter en zijn club

Burgh-Haamstede - Hij is betrokken bij elk team van basketbalvereniging Mevo’80 uit Burgh-Haamstede. Als trainer bij de jeugdteams U14 en U18 én als speler bij het eerste herenteam. Martijn Hart (19) vertelt wat basketbal voor hem betekent. “Even de frustraties loslaten.”

De inwoner van Burgh-Haamstede sloeg zich door het afgelopen seizoen met veel improvisatie. Basketbal is uitsluitend een binnensport. Door corona kon het hoogste team van Mevo’80 een heel seizoen niet spelen of trainen. Mondjesmaat kunnen de jeugdteams nu weer trainen. In sportcentrum Laco in Zierikzee. In thuishaven Sportcentrum Westerschouwen nog niet. Hart trainde voor zichzelf op het hofje aan de Bernhardstraat in Burgh-Haamstede waar hij woont. Samen met zijn twee jongere broertjes die in het U18 team zitten. “Er kwamen ook vrienden en andere basketballers trainen buiten. Zo waren we toch bezig. Daarnaast deed ik aan fitness en pakte soms de racefiets.”

Uitlaatklep

Voor Martijn Hart is basketbal niet zo maar een sport die hij beoefent. “Het is voor mij een grote uitlaatklep. Even de frustraties loslaten. Het hoofd leegmaken van school en alle druk. Dat speelt altijd mee als ik met een bal loop te dribbelen.” Hart speelt zo’n elf jaar basketbal bij Mevo’80. Hij zit nu op het CIOS in Goes, in het derde jaar. Momenteel loopt hij stage in Heinkenszand bij Stichting KIO (Kind in Ontwikkeling). Kinderen met een handicap leren bewegen is een onderdeel van zijn stage. “Ik weet nog niet of ik daar ook een baan in wil. Ik ben mij aan het oriënteren. Geen idee nog wat ik later wil worden.”

Beter worden

Wat hij wel wil is basketballen. Hart kijkt uit naar het volgende seizoen. Dat begint normaliter na de zomer. “Met het hoogste team spelen we door heel Zeeland en tot ver in Brabant. Het jeugdteam is een mix van meiden en jongens in de leeftijd van 8 tot 14 jaar. Het trainen van die kids vind ik fijn om te doen. In coronatijd kon ik als jeugdtrainer zo zelf ook actief blijven. Je merkt hun groei. Letterlijk ook," aldus Hart. “Training geven betekent dat ik zelf bewust ben van hoe ik speel. Ik denk meer na over tactiek. Dat maakt mij een betere basketballer.”

Door Gerrit van Loon