Wiebe Radstake op de Vrijbuiter
Wiebe Radstake op de Vrijbuiter Foto: Mieke van Herwijnen

De Vrijbuiter is terug in de haven van Zierikzee

Zierikzee - Zierikzee is een nieuw ecotoeristisch bedrijf rijker, de tjalk ‘Vrijbuiter’. Trotse eigenaren zijn Wiebe Radstake en zijn vrouw Suzan. Op 3 mei zijn zij de haven van Zierikzee binnen gevaren, en hebben hun vaste ligplek aan ‘t Luitje. Ze liggen naast zeilschip Scaldis waar Wiebe als twaalfjarige zijn eerste zeilervaringen opdeed. Wiebe heeft ambitieuze plannen. Hij wil een begin maken met een hernieuwde zeilvloot in Zeeland.

Van Friesland naar Zeeland

Wiebe heeft het schip opgehaald uit Friesland. Onderweg enkele stops gemaakt voor een flinke opknapbeurt. Veel materiaal aan boord is hergebruikt ingezet. Er zijn kleurrijke zeilen opgezet, die tekeningen tonen met dromen van kinderen uit de hele wereld. De reis naar Zierikzee ging niet vlekkeloos. Hier en daar was er helaas door het bruggen- en sluizennetwerk in de Nederlandse wateren wat oponthoud. Bijna in de thuishaven werden ze alsnog een paar dagen tegengehouden door de Volkeraksluizen die niet draaiden.

Waarden en idealen

Duurzaamheid, creativiteit, kleurrijkheid, groen en genieten, zijn waarden die Wiebe en Suzan willen uitdragen. Suzan: “We staan voor minimalistisch leven, in tegenstelling tot wat de huidige maatschappij met luxe en overtolligheid voorstaat”. Daarnaast geeft Wiebe te kennen, dat het ambacht van de zeilschipper niet verloren mag gaan. En dit willen ze op allerlei wijzen vorm geven middels de boot.

Plannen met de tjalk

De middelgrote tjalk is in 1901 gebouwd, komt oorspronkelijk uit Meppel en is gebruikt voor de vrachtvaart. Dat is ook een van de functies die Wiebe het schip terug wil geven: met vracht onder zeil varen. Verschepen van producten uit eigen regio door heel Nederland. Verder zal hij gaan varen als charter, met uitstapjes in de Zeeuwse wateren. Er zijn een aantal scheepskooien met totaal 20 bedden. Wiebe en Suzan willen educatieweken organiseren voor leerlingen in het voortgezet onderwijs, waarbij ze 3 weken lang op ontdekkingstocht gaan langs duurzame initiatieven langs de Hollandse binnenwateren. Bevoegde docenten gaan dan mee. Ze gaan leren over onder andere het klimaat, windparken, zeewierfarms, plastic recycling. Ook is er een heus podium in de kajuit gemaakt. Op het bovendek kan muziek gemaakt worden. Met de beamer op de wal kun je film kijken op de zeilen. Kunstenaars kunnen aan boord hun ambacht uitoefenen en gebruik maken van de galerie. Kortom, een multifunctioneel schip met veel creatieve mogelijkheden!

Door Mieke van Herwijnen