Lilian met een 3D dier
Lilian met een 3D dier Foto: Handboogvereniging Artemis

De sporter en zijn club

Lilian Paulus uit Zierikzee komt tot rust met handboogschieten bij vereniging Artemis uit Brouwershaven. De vereniging waar ze ook penningmeester is. Samen met man en zoons schiet ze geconcentreerd en met een pondage van 35 op schijven en 3D-dieren. Voor de gezelligheid en de ontspanning.

Dat doet ze al 6 jaar. Nu liggen de maandagavonden in het Tonnenmagazijn in Brouwershaven, waar ze samen met andere leden onder wie haar zoon Rob en man oefende, stil. De leden missen het handboogschieten binnen erg. “We schieten nu af en toe op zaterdag op Bommenede. Buiten, ook om het gevoel te houden”, zegt Lilian Paulus.

Buitensporten

Als druk persoon blijft ze hoe dan ook wel bezig. Naast haar werk bij opticien ‘t Optiek in Zierikzee en haar percussiegroep doet ze veel aan andere buitensporten. Ze wandelt veel en er staat nog een racefiets te lonken om een rondje Oosterschelde te fietsen. “Handboogschieten is een echte concentratiesport. Een bezigheid die niet veel gedaan wordt.

Verschillende bogen

In het vlakke Zeeland beoefent ze het traditionele handboogschieten. “Met simpele bogen die we zelf maken. Zonder vizier en met houten pijlen. De schacht en punt-onderdelen zijn te bestellen, we zetten ze zelf thuis in elkaar. Buiten schieten we op 3D-dieren. Je hebt veel verschillende soorten bogen. De longbow is bijvoorbeeld helemaal recht. De compound-boog vol met katrollen, die is een stuk ingewikkelder.”

Laagdrempelig

Paulus heeft het schieten goed onder de knie. “Naast gezelligheid met de leden, circa vijfentwintig in totaal, is ook het fysieke van belang. Je bent bezig, gebruikt spieren en ook je geest. Het aanspannen. Het kracht zetten. Hoe je je lichaam daarbij gebruikt. De manier van loslaten. Het instinctieve. Je wordt er heel rustig van. De sport is ook laagdrempelig. Iedereen kan meedoen. Het spanningselement in de wedstrijden is leuk. Hoe mooi en strak je ook schiet, je wilt toch je doel raken.”

Door: Gerrit van Loon