Mike heeft al mooie ruilresultaten behaald
Mike heeft al mooie ruilresultaten behaald Foto: Arleen Kooman

Ruilen: van Pokémonkaart naar Porsche

Zierikzee - Het begon met een Pokémonkaart: Charmander, de allereerste van de serie. Mike de Voogd (28) groeide zelf op met Pokémon en had nog heel wat kaarten liggen. Charmander leek hem een goed begin voor een eigen ruilactie. De eerste ruil was met zijn eigen broer. Inmiddels maakte hij alweer elf keer een ruil.

Op dit moment heeft Mike zelfs twee dingen om te ruilen: een paar limited edition Nike Air Max schoenen én een Giant mountainbike, die hij zomaar kreeg. Het kwam eigenlijk door de tweede lockdown, kijkt Mike de Voogd terug. Hij is onderwijsassistent bij groep 7 van de Theo Thijssen in Zierikzee. Maar ja, tijdens zo’n lockdown is alles anders. “Tijdens de eerste lockdown leerde ik mezelf keyboard spelen. En toen de tweede lockdown begon dacht ik aan een ruilactie, die ik vorig jaar zag op YouTube. Dat leek me zó leuk om zelf te doen. Dus ben ik maar gewoon begonnen.” Van elke ruil maken Mike en zijn vriendin Arleen een filmpje. Dat ruilen is best een leuk avontuur: samen komen ze op allerlei plekken.

Ruilfilmpjes op TikTok

In eerste instantie had Mike geen doel voor ogen, maar uiteindelijk bedacht hij dat een Porsche wel een leuk eindpunt zou zijn. In de eerste week ruilde Mike wel vier keer en toen ging het hard. Hij deelde alle ruilverhalen op Facebook. Uiteindelijk publiceerde Mike zijn ruilacties ook op TikTok - wat hij eigenlijk altijd verafschuwde. Zijn vierde ruilfilmpje is inmiddels 100.000 keer bekeken en er staan nu twaalf filmpjes online. Mike: “Dat maakt het nóg leuker om ermee door te gaan.”

Een klein stapje is ook leuk

Het ruilen ging ineens hard bij de achtste keer: toen kreeg Mike een Playstation 4 in ruil voor twee tennisrackets. “Bij die eerste paar ruilen deden mensen nog een beetje lacherig: ‘O, die Mike.’ Maar na die Playstation sloeg dat om: toen had ik geruild voor écht iets qua waarde.” Toch is de weg eigenlijk het doel voor Mike, bedenkt hij. “Dat einddoel maakt me eigenlijk niet eens zoveel uit: een klein stapje is ook leuk. Ondertussen beleef ik allerlei bijzondere momenten en met elke ruil maak ik ook weer mensen blij, die op zoek waren naar wat ik te ruil heb op dat moment. Heel de school leeft trouwens ook mee met mijn avonturen: één van de leerlingen is nu ook begonnen met ruilen.” Op 31 december eindigt Mikes ruilavontuur. Tot die tijd kun je hem volgen op Facebook, YouTube en TikTok.

Door Anneke Flikweert