Kegelaar Ted Volkeri
Kegelaar Ted Volkeri

De sporter en zijn club

Zierikzee – Bij actief kegelaar Ted Volkeri is de kegelsport met de paplepel ingegoten. Hij trad in de voetsporen van zijn vader als voorzitter van de Zierikzeese Kegel Bond. De overkoepelende organisatie, die is opgericht in 1947 en het kegelhuis exploiteert aan het Haringvlietplein. Twaalf kegelclubs vinden hier onderdak, zodat hier maar liefst 165 kegelaars actief zijn.

Ted Volkeri beoefent deze sport zelf meer dan een halve eeuw en kan in een handomdraai uitleggen wat het verschil is tussen kegelen en bowling. “De kegelbanen zijn smaller en de techniek is anders. Een kegelbal heeft maar één gat, voor de duim. Aan het eind van de baan staan er negen kegels die geraakt moeten worden. Bij bowling zijn dat er tien.” En benadrukt Volkeri: "De sociale contacten zijn bij kegelen sterker.”

Bezetting

Het kegelhuis beschikt over vier automatische banen waarvan dagelijks intensief gebruik wordt gemaakt. “We hebben clubs op de ochtend, middag en avond. De bezetting per club varieert van 15 tot 20 leden. Die komen van geheel Schouwen-Duiveland en zelfs van elders uit het land. Eén van de clubs is 125 jaar oud, dus dat zegt wel iets over het bestaansrecht van de kegelsport in Zierikzee door de jaren heen. We spelen clubkampioenschappen en een persoonlijk kampioenschap. Jaarlijks spelen we ook om de H.J. Doeleman-beker; de grondlegger van het bedrijf Zeelandia was nauw verbonden met de kegelsport en groot promotor.

Ambitie

Volkeri heeft de ambitie om verjonging door te voeren in de kegelsport en dan doelt hij met name op een leeftijd van rond de 40 jaar. “Een jongerenclub op de zaterdag zou een mooie stap zijn. Er is geen ballotage, iedereen mag het proberen. Het mooie aspect van het kegelen is ook dat de spelers door alle lagen van de bevolking heen lopen. We spelen in een afgeschermde omgeving, maar de deur staat altijd open.” De kegelaars van deze regio onderscheiden zich in Zeeuws verband qua aantal clubs en mate van activiteiten. “De makke in de kegelsport is dat we niet vaak over de grens kijken. Door contacten hebben we wel elders wedstrijden kunnen spelen, zodat we ons buiten Schouwen-Duiveland kunnen meten.”

Door Joop van der Laan