Team van d' Ouwe Smisse
Team van d' Ouwe Smisse Foto: Anneke Flikweert

Een nieuwe functie voor De Wagenmakerij

Zonnemaire - Bedrijvigheid alom in proeflokaal - restaurant d’ Ouwe Smisse, ondanks de lockdown. Evert van Dilst en zijn vaste team, Raoul, Rink en Pip brouwen bier. Prachtige flesjes van Brouwerij De Eenhoorn komen in een emmertje van de zolder vandaan. Als je bier brouwt, dan moet je dat ook testen. "Bier verbindt mensen," lacht Raoul. Blond, dubbel, tripel, stout en speciale themabiertjes zoals Koningsbier komen er uit de ketels.

Aan ideeën geen gebrek bij Evert van Dilst. “Mijn hoofd staat nooit stil.” Naast de ‘Tuin van Schouwen-Duiveland’- een pluktuin met kruiden en verse eetbare bloemen, is er de schuur achter het restaurant: de vroegere wagenmakerij. Daar start d’ Ouwe Smisse binnenkort met een leer-werktraject horeca, voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, statushouders en volwassenenonderwijs. Evert: “We hebben gesprekken met De Zuidhoek en hun leerwerkbedrijf Startbloq. Mensen met hart voor de horeca die willen leren voor horeca-assistent zijn van harte welkom. Ze doen ervaring op en kunnen een branche-erkend certificaat halen.”

Elkaar op weg helpen

Evert: “We hebben hier een goed team: we ondersteunen elkaar. Zo kunnen we ook anderen op weg helpen.” Het leer-werktraject in de Wagenmakerij gaat los draaien van de activiteiten in d’ Ouwe Smisse. Evert: “In de Wagenmakerij komt er een ander aanbod dan in het proeflokaal annex restaurant. Dat kán: op dit moment is er nog maar één horecagelegenheid in Zonnemaire: d’ Ouwe Smisse. Bij de Wagenmakerij is geen terras en mensen kunnen er alleen terecht met reservering.” De cursisten in de Wagenmakerij leren koken met streekproducten en lopen mee met leveranciers van het eiland, zodat ze ook ervaren waar de producten vandaan komen. “Het is vreselijk leuk om bij al die projecten waarmee we in de weer zijn, samen te werken met gelijkgestemden,” vertelt Evert. "Je kunt beter je krachten bundelen.”

Start nieuwe groep

In de Wagenmakerij is plaats voor maximaal 6 mensen. In een traject van een half jaar tot twee jaar doen ze praktische vaardigheden voor de horeca, zoals koken, snijtechniek, bediening en allerlei praktijkgerichte werkzaamheden. Daarnaast zijn er theorielessen over hygiëne, werknemersvaardigheden, nieuwsbegrip en sociale vaardigheden. Natuurlijk draaien de deelnemers ook veel mee in de praktijk. Aan het eind van het traject volgt een examen. Geïnteresseerden met een afstand tot de arbeidsmarkt die graag in de horeca willen werken, kunnen contact opnemen via: info@ouwesmisse.nl

Door Anneke Flikweert