Penny staand aan het roer
Penny staand aan het roer Foto: Snoque Deux

De sporter en zijn club

In de sport-light: Penny van den Ouden

Bruinisse - De sloepen staan op het droge, de riemen voorlopig op. De roeidames van Sloeproeivereniging Snoque Deux zullen het seizoen in april hervatten. Penny van den Ouden staat aan het roer van de dames-8. Beter bekend als de “Parels van Bru”, ontleend aan de naam van de eerste roeisloep.

Penny tekent de sfeer binnen de vereniging: “Een bakje thee om warm te worden en na afloop een biertje om af te koelen”. Gezelligheid staat voorop bij de dames, variërend in de leeftijd van 25 tot zelfs 50 jaar. Zij schepen regelmatig in om de krachten te meten in competitieverband en varen in de 1e klasse. “En,” zegt Penny: “Het is niet voor iedereen weggelegd en vraagt doorzettings-vermogen. We zoeken onze grenzen op. Het is een echte teamsport en met de juiste mind-set kan iedereen het leren.”

Roerganger

De naam Snoqie Deux betekent “trek door” maar dan in een Bruse vertaling met Frans inslag. De dames voeren deze naam in de 8-riems kuikensloep, de 8 Beaufort. Ze trainen
1 á 2 keer in de week op de Oosterschelde of de Grevelingen, afhankelijk van het weer en de wedstrijden die ze voor de boeg hebben. Penny is de roerganger, roeide zelf 8 jaar actief mee en staat nu sinds twee jaar aan het stuur van de sloep. “Je maakt de wedstrijden op een andere manier mee, voelt verantwoordelijkheid voor het team. De spanning is anders, ook ik ben gesloopt na een race.”

Wedstrijden

Gemiddeld varen de dames 10 races per seizoen. Door het hele land, waaronder de Friese wateren, de Rotterdamse Maas en de Amsterdamse grachten. “Drie wedstrijden van het totaal aantal zijn onderdeel van de race Harlingen - Terschelling. Dát is de Koninginnentocht onder de roeisloepen. Die wedstrijd is 34 kilometer en heeft elke vereniging vast op zijn lijstje staan. Daarvoor hebben we een speciale sloep.” De reguliere roei-afstanden bedragen gemiddeld 15 tot 17 kilometer. De eigen Mosselrace is een kortere wedstrijd.” De vereniging heeft ook een actief herenteam met de sloep Guinevere dat vaart in de 1e klasse van de Federatie Sloeproeien Nederland. Soms maken de dames en heren een buitenlands uitstapje, zoals de Great River Race in Londen. Snoque Deux zoekt altijd versterking. “Dames en heren, die deel willen uitmaken van een sportief en gezellig sloeproeiteam, zijn welkom.”

Door Joop van der Laan