Afbeelding
Foto: Mariska Cator

Stilletjes in het Stadhuismuseum

Zierikzee – Waar normaal gesproken de bezoekers door de verschillende ruimtes van het Stadhuismuseum dwalen en er gezellig iets genuttigd wordt in het museumcafé, is het nu al maanden een stille bedoening in de Meelstraat van Zierikzee. Niet leuk, maar het geeft ook ruimte voor andere werkzaamheden.

Albert Scheffers, directeur van het Stadhuismuseum, ziet natuurlijk liever dat er dagelijks bezoekers door de grote glimmende deuren van het oude stadhuis van Zierikzee lopen. Maar dat zit er nu even niet in. Ondanks dat is het ook wel fijn om tijd te maken voor dingen die anders wellicht langer bleven liggen. “Tentoonstellingen maken kost vaak jaren om voor te bereiden. Daar hebben we nu wel extra tijd voor. We zijn zelfs al bezig voor 2022 en 2023.” Daarnaast zijn er 600 objecten uit de collectie online gezet. “Dat betekent dat het museum nu eigenlijk 24/7 te bezoeken is. We zien een flinke toename van het aantal online bezoekers. Ik verwacht dat we daardoor straks als we weer open gaan meer bezoekers van verder weg krijgen, omdat ze de site al hebben bezocht.”

Ikonen

Op de zolderverdieping van het museum werd vorig jaar voor de feestdagen net de tentoonstelling Kees de Kort | Ikonen. Christelijke feestdagen in beeld geopend. Helaas hebben bezoekers nog geen kans gekregen die te bekijken. Dat is jammer, want het is een interessante tentoonstelling. Het werk van Kees de Kort die het Bijbelverhaal illustreerde voor de Kinderbijbel is geplaatst naast de traditionele ikonen. Daardoor zien we heel mooi de overeenkomsten en de verschillen. “Twee jaar geleden kregen we een aanbod van het Bijbels Museum. Ze werkten samen met het Ikonenmuseum uit Kampen en zochten een derde partner voor deze tentoonstelling,” legt Albert uit. “We willen met tentoonstellingen als deze laten zien dat er meer is dan de geschiedenis van Schouwen-Duiveland.”

Samenwerkingen

De medewerkers van het museum zitten dus zeker niet stil achter de schermen. Er staat voor komend seizoen een nieuw legoproject op de planning en er zijn ideeën voor en project rondom het werk Meester Breetvelt, de naamgever van de speeltuin in de wijk Malta. “Dat soort lokale samenwerkingen vind ik heel belangrijk. We willen hier niet alleen die toerist binnen hebben, maar juist ook de lokale bevolking. Het gaat om de combinatie.”

Door Mariska den Hartog