Remco Theunisse in het groene shirt van WIK’57
Remco Theunisse in het groene shirt van WIK’57 Foto: Petra Noordijke FoVid

De sporter en zijn club

In de sport-light: Remco Theunisse

Zierikzee – De vraag hoe kleine verenigingen groot kunnen zijn, wordt zonder twijfel beantwoord door sportvereniging W.I.K.’57. De groen-witte clubkleuren staan in Kerkwerve weer fris op de wangen, want ze timmeren aardig aan de weg. “Er is nog geen enkele reden om te twijfelen over het bestaansrecht”, zegt Remco Theunisse.

Remco is geboren en getogen op Kerkwerve, speelt vanaf de jeugd bij de club. Debuteerde op zijn 15e jaar in het eerste van WIK. Hij scoorde in zijn eerste wedstijd en heeft intussen een voortrekkersrol. Kortom, een echte Wikker. Hij staat model voor jonge spelers die zich vanaf de pupillen verbonden blijven voelen aan deze verenging. Remco: “We hebben een poosje geleden een stapje teruggedaan in sportief opzicht. Maar groeien nu door en het competitieve karakter is terug. Ook in organisatorisch opzicht zijn stappen gemaakt.”

Vrijwilligers

De inzet van vrijwilligers is de pijler waarop de dorpsclub rust. Willen Is Kunnen wordt letterlijk in praktijk gebracht. Remco ontving, van de gemeente en de Rotary, vorig jaar de aanmoedigingsprijs voor jonge vrijwilliger (categorie tot 25 jaar). Deze penning van de toekomst werd uitgereikt voor zijn inzet als bestuurslid en lid van de sponsorcommissie. “We doen het met een mooie groep vrijwilligers. Veel werk wordt in eigen beheer uitgevoerd.” Hij noemt de aanleg van de voetbalkooi en verlichting op veld 2. WIK kreeg landelijke bekendheid toen bij Veronica Inside duidelijk werd dat René van der Gijp dit seizoen de TOTO speelt voor deze lichtinstallatie. Ook de gemeenteraad stelde geld beschikbaar.

Gemeenschap

“WIK is een echte dorpsclub, we hebben de leefbaarheid hoog in het vaandel staan”. De vereniging is betrokken bij evenementen voor het hele dorp, zoals de organisatie van het Sinterklaasfeest en de jaarlijkse toneelavond. Ook pakt WIK al jarenlang de inzameling van oud papier op. “Het voordeel is dat we dicht tegen Zierikzee aan liggen, zodat er ook aanvulling komt van spelers van buiten Kerkwerve. De sfeer en sociale betrokkenheid maken het hier aantrekkelijk. De kleinschaligheid is de kracht van WIK. De “buiten”-leden voelen zich geen passanten, want er ontstaan echte vriendenteams.” Remco is intussen een ervaren kracht geworden bij WIK, ondanks zijn relatief jonge leeftijd. Zijn credo: “Je kan als kleine vereniging vér komen, als je er maar in gelooft.”

Door Joop van der Laan