Hans, Ellen en Adriaantje op pad met oliebollen
Hans, Ellen en Adriaantje op pad met oliebollen Foto: Privébezit

Appelflappen voor ouderen in Ooltgensplaat

Algemeen

Ooltgensplaat - In de donkerste maand van het jaar de ouderen wat licht bieden. De dorpsraad van Ooltgensplaat gaat in december aanbellen bij 70-plussers en twee appelflappen in een zakje aanbieden. Een initiatief dat interesse heeft gewekt bij andere dorpen op Goeree-Overflakkee. 

De dorpsraad staat onder leiding van Ellen van Rossum, Adriaantje van Enthoven en Hans van der Schraaf. Laatstgenoemde vervult de rol van voorzitter, was lang woonachtig in Spijkenisse, maar is de laatste vier jaar een betrokken en actieve inwoner van de Plaete. “Wij willen de verbinding in het dorp versterken,” verhaalt hij. “En hoe houden we het dorp leefbaar op het gebied van veiligheid, middenstand en horeca. We zagen in de afgelopen vijf jaar de bakker, slager, witgoedzaak en café De Brak verdwijnen en willen een verder opheffen van voorzieningen voorkomen. Dat is best ingewikkeld.”

Stem bij de gemeente

Het actief werven heeft de teller op 550 leden gezet die jaarlijks een klein bedrag aan contributie betalen. “Hoe meer leden, hoe sterker onze stem klinkt bij de gemeente,” weet Van der Schraaf. “De zeggenschap is groter, meer dan dat je maar twee, drie leden hebt. Ondertussen is de relatie met de gemeente goed. Er is wederzijds vertrouwen en we krijgen een mooie bijdrage om onze activiteiten vorm te geven. Onze voorkeur blijft wel om onafhankelijk en zelfstandig te blijven opereren.” 

Vereenzaming

Eén van de activiteiten richt zich dus op de ouderen die sterk zijn vertegenwoordigd in het dorp. De actie is ingegeven doordat Ooltgensplaat buiten de boot viel bij de appeltaarten actie van een op Goeree-Overflakkee actieve zorgorganisatie. “Zij had hier te weinig klanten,” hoorde Van der Schraaf. “Als dorpsraad hebben wij het daarom vorig jaar opgepakt en hebben, in samenwerking met de plaatselijke supermarkt, een appelflappenactie georganiseerd.’’ De gemeente was bereid om de adressen van de 70-plussers naamloos af te geven waardoor de privacy gewaarborgd bleef. Liefst 330 adressen zijn aangemeld, al of niet bewoond door een alleenstaande of echtpaar. Op een totaal van 850 adressen is dat een aanzienlijk aantal. “Het geeft aan dat het dorp vergrijst,” realiseert de organisator zich. “En dat is best een dingetje. Ik wil niet direct spreken over eenzaam zijn, want dat is te hard gezegd. Maar er is sprake van vereenzaming.” De appelflappen kregen een warm onthaal bij de ouderen Vrijdag 10 december staat in de agenda bij de enthousiaste groep om alle adressen in het dorp langs te gaan.

Door Gerard Vonk