Afbeelding
Foto: Huibert van Rossum

Koop je kerstpakket eens lokaal

Algemeen

‘In regionale producten proef je de liefde van de boer’ We gaan richting de laatste weken van het jaar en daar horen allerlei tradities bij. Het kerstpakket bijvoorbeeld: wat blijft dat een leuke verrassing. Er zijn zóveel boerderijwinkels die zelf zorgvuldig samengestelde pakketten maken. Het leukste kerstpakket is natuurlijk lokaal! 

Bij Boerderijwinkel Fruit & Zo aan de Loensweg in Nieuwerkerk op Schouwen-Duiveland zijn ze het hele jaar wel ideeën aan het opdoen voor hun veelgeprezen kerstpakketten, vertelt een enthousiaste Aleida Flikweert. Het worden er elk jaar meer, lijkt het wel. “Eind januari begint dat al met de speciale beurzen. Het leukste is het als het cadeau in het pakket gevuld kan worden met leuke producten. Zo hadden we dit jaar voor een klant een vuurschaal, gevuld met heerlijk winterse spulletjes. Een plaid, chocolademelk, slagroom.” Bij Fruit & Zo vinden ze het belangrijk echt duurzame producten in de kerstpakketten te verwerken. Aleida: “Dus geen saaie eenheidsproducten waar niemand écht blij mee is. Onze pakketten zijn een feest om te geven én om te krijgen.”

Landwinkel bij de Mekkerstee

De Mekkerstee in Ouddorp op Goeree Overflakkee is natuurlijk bekend van de geiten en de kinderboerderij. Een gezellig dagje uit met een lekkere lunch of koffie met gebak in het restaurant vindt iedereen leuk. Maar wist je dat er in de landwinkel ook een heel groot assortiment Kerstpakketten te koop is? Die zijn er in allerlei soorten en maten en ze zijn ook naar eigen wens samen te stellen. Van geitenkaas tot bakmixen en van Kruukplaetjes tot honing en mosterd, het assortiment streekproducten is eindeloos. 

Een schat aan streekproducten

Ook Boerderijwinkel Kik in Zierikzee is gespecialiseerd in cadeaupakketten, maar dan meer het hele jaar rond. “We hebben wel een kerstpakkettenservice, maar dat is meer iets voor erbij,” vertelt Ronald Kik. In de winkel bij de boerderij aan de Korte Blokweg in Zierikzee is een schat aan streekproducten te vinden, variërend van meel van Molen de Hoop in Zierikzee tot zeezout van Zeeuwsche Zoute, heerlijke Zeeuwse biertjes en nog veel meer. Bij Kik proberen ze de cadeaumandjes niet te duur te maken, zodat het echt leuk blijft om te geven. 

Zeeuwse ziel en zaligheid

In Dreischor hebben ze er al heel wat ‘kerstpakkettenkilometers’ opzitten bij Wijnhoeve de Kleine Schorre. “Wij hebben zo’n 250 tot 300 regionale producten in het assortiment,” vertelt Johan van de Velde. “Zo kunnen we prachtige pakketten maken waar we onze ziel en zaligheid inleggen.” Kerstpakketten met regionale producten zijn niet te vergelijken met die van de groothandels, vertelt Johan. “In die regionale producten proef je de liefde van de boer.” Bij de Kleine Schorre zijn ze altijd wel op zoek naar nieuwe dingen, variërend van Zeeuwse pindakaas tot chutneys, jam en likeur. 

Verrassend en puur 

Landwinkel Keizer in Stellendam bestaat al sinds 2013 en naast verse groenten en fruit is er een grote keuze in streekproducten verkrijgbaar. Voor de kerst zijn er allerlei heerlijke delicatessenboxen samengesteld. De boxen bevatten een selectie van de smaakvolste boerendelicatessen. Alle producten zijn met veel liefde en passie bereid door de aangesloten collega’s en boeren uit de omgeving. Of je nu een luxe borrelplank wilt of een box vol zoetigheid, er is voor iedereen wat. 

Verse pakketten aan huis bezorgd

In de Vitamineschuur aan de Oudeweg in Zierikzee worden ook prachtige kerstpakketten gemaakt, die zelfs aan huis bezorgd kunnen worden door Kaashandel Biemond. Omdat de Vitamineschuur tijdens de wintermaanden gesloten is, is er voor deze samenwerking gekozen. Medewerkster Petra is heel bedreven en creatief in het samenstellen van de pakketten. Er worden zoveel mogelijk streekproducten gebruikt. Teun Biemond: “Zien doet kopen: ik liep vanmiddag naar de auto bij de Vitamineschuur waar ik twee dames ontmoette, die zo enthousiast waren dat ze gelijk een bestelling deden voor hun vereniging.” De aanrader van Teun Biemond? “Wij hebben met de feestdagen circa 70 soorten kaas in het assortiment, een van de kaassoorten die er wel uitspringt is de favoriete Roodbonter kaas- een jonge, romige of pittige kaas. Én Cholfitty: een kaas voor mensen die op hun cholesterol moeten letten; aangenaam voor de kerstdagen.”

Door Anneke Flikweert en Mariska den Hartog

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding