Afbeelding
Foto: Stockfoto

Ruim 400 vuilniswagens restafval minder

Algemeen

Bijna zestig kilogram minder restafval per inwoner. Dat is de verwachte opbrengst van bewuster afval scheiden op Goeree-Overflakkee. In 2020 werd er 272 kg restafval ingezameld per inwoner. Op basis van de eerste cijfers voor 2021 wordt uitgegaan van 216 kg restafval per inwoner. Er wordt wel meer GFT en PMD ingezameld dan vorig jaar.

“Het is een mooie stap in de goede richting”, reageert verantwoordelijk wethouder Daan Markwat. “Veel inwoners zijn serieus aan de slag gegaan om beter hun afval te scheiden en met resultaat. Het begin is er, maar er is nog veel te doen. Uiteindelijk willen we namelijk aansluiting vinden bij de landelijke doelstelling van minder dan 100 kg restafval.” Een daling van 56 kg restafval per inwoner betekent ongeveer 2800 ton minder restafval in totaal. Dat is vergelijkbaar met 140.000 huishoudelijke containers (ongeveer 20 kg per volle container) of ongeveer 412 volle vuilniswagens.

Veranderingen

Goeree-Overflakkee heeft een periode van ingrijpende veranderingen op inzamelgebied achter de rug. Het afgelopen jaar zijn de maatregelen doorgevoerd van het Grondstoffenbeleidsplan. De kosten voor de verwerking van restafval blijven stijgen. Om die voor de langere termijn in de hand te houden én vanuit duurzaamheidsredenen is besloten om in te zetten op betere afvalscheiding. Net als bij alle drastische veranderingen was er af en toe sprake van onrust en opstartproblemen. “Er gebeurde veel tegelijkertijd. Mensen moesten ook wennen aan de nieuwe situatie,” zegt wethouder Markwat. “Inmiddels gaat het goed. Het aantal meldingen bij de RAD is gezakt naar minder dan 300 per maand.” 

Afvalstoffenheffing

Vanaf 1 januari 2022 gaat de gemeente werken met het tariefsysteem Goed Scheiden Loont, waarbij huishoudens apart betalen voor het aanbieden van het restafval. Nu betalen inwoners nog één vast bedrag aan afvalstoffenheffing. In 2022 gaat de afvalstoffenheffing uit een basistarief en een variabel tarief bestaan. “We zien dat de kosten voor het verbranden van restafval behoorlijk snel stijgen, ook door de hogere verbrandingstax vanuit het Rijk”, zo duidt Markwat. “Als we op dezelfde voet waren doorgegaan, waren de kosten hoger geweest. Dan had de afvalstoffenheffing behoorlijk omhoog gemoeten. Dat hoeft nu niet”, zo verzekert Markwat. “Inwoners hebben de hoogte van de afvalstoffenheffing zelf in de hand. Wie goed afval scheidt betaalt minder.”