Afbeelding
Foto: Lea van 't Slot

Genietend richting het einde van het jaar

Gezondheid

Scharendijke- Stoptober is voorbij en het stoppen met roken is wél of juist niet gelukt en de kerstdelicatessen en oliebollen daarna lonken alweer. Wat te doen als je gezonder wilt leven en toch genieten, maar je komt elke keer in de knoop? 

Dan is er de leefstijlcoach: iemand die je met de juiste vragen helpt zélf de goede richting in te slaan. Astrid Glissenaar is zo’n leefstijlcoach die je graag op weg helpt. “We weten best wat gezond is,” vat Astrid de worsteling van haar cliënten samen. “Maar het dan ook dóén is lastiger.” Het gaat erom de onderliggende ondermijnende gedachten en gewoonten uit te pluizen. Mensen zijn geneigd het bijltje erbij neer te gooien na één ‘zonde’ of belonen zichzelf met nog een wijntje. “We leven in een wereld met verleidingen alom. Overgewicht is niet ‘de schuld’ van mensen zelf, maar vooral van allerlei verleiders om ons heen. Ander gedrag vertonen kost tijd,” stelt Astrid vast. 

Kleine stapjes

Mensen willen graag te snel en ze willen leefregels meekrijgen. Astrid voert daarentegen motiverende gesprekken en kijkt samen met de cliënt waarom deze iets doet en welk gevoel daarbij hoort. “Ik geloof erg in bewustwording en de kracht van eigen regie.” Als je met je leefstijl aan de slag gaat: bewegen, slapen, ontspannen, dan is het beter om te kijken welke kleine stapjes je kunt nemen en te ontdekken wat je echt leuk vindt. Zo is de succeservaring groter. De stappen worden vastgelegd in een actieplan.

Gezondheidswinst

Astrid: “Als je 5 tot 10 procent afvalt, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, dan levert dat al een goede gezondheidswinst op. Mensen willen vaak meer en sneller, maar dan dreigt het jojo-effect.” Sporten is ook belangrijk, maar Astrid ziet liever dat mensen dagelijks bewegen opnemen in hun routine. Tuinieren, trappen lopen, naar de supermarkt wandelen. 

Gezonde gewoonten

Astrids praktijk heet ‘Koers’ want ze wil mensen op weg helpen. Op dit moment biedt ze het COOL-programma aan in Ouddorp en Zierikzee, waarbij ze mensen gedurende twee jaar begeleidt naar een gezondere leefstijl. Voeding, bewegen, ontspanning en slapen komen daarbij aan de orde. Dit programma wordt vergoed door de zorgverzekeraars. Daarnaast is er ook de mogelijkheid een individueel coachingstraject te volgen, op eigen kosten. Sinds kort is er ook het traject ‘Rookvrij en Fitter;’ in drie weken onder begeleiding stoppen met roken, vergoed door zorgverzekeraars en met ondersteunende hulpmiddelen.

Door Anneke Flikweert