Afbeelding

Pakjesavond komt eraan. Sla gezellig aan het bakken, zingen en knutselen voor 5 december!

Algemeen

Hadden we gehoopt dat het dit jaar allemaal weer gewoon, gewoon zou zijn met Sinterklaas, moeten we helaas toch nog een beetje aanpassen. Geen grote intochten met zijn allen op de kade om de Goedheiligman in Nederland te verwelkomen. Maar gelukkig kunnen we er thuis alsnog een echt Sinterklaasfeestje van maken. 

Het blijft natuurlijk het mooiste kinderfeest van het jaar. In menig huishouden staat al iedere dag het Sinterklaasjournaal aan en de nodige schoentjes zijn weer gezet. Wat zou de lieve Sint dit jaar meebrengen uit Spanje? Nog even geduld tot 5 december. We hebben alvast wat tips voor je op een rijtje gezet om leuke plannen te maken voor het heerlijk avondje.

Lekkers maken

In de Sinterklaastijd snoepen we heerlijke dingen als pepernoten, taaitaai, schuimpjes en marsepein. Die horen er natuurlijk ook bij op pakjesavond. Duik een middagje de keuken in om de pepernoten zelf te bakken. Of maak een speculaastaart. Zelf een chocoladeletter maken of versieren is ook leuk. Op internet vind je eindeloos veel recepten om dit te doen. En het fijne is de afleiding voor de kinderen, zijn ze meteen wat minder stuiterig. 

Liedjes zingen

Je kunt ze misschien inmiddels niet meer horen, maar Sinterklaasliedjes mogen niet ontbreken op pakjesavond. Kinderen vinden het heel leuk, vooral als de papa’s en mama’s meedoen. En dat moet ook wel, want als je niet zingt, komt Sinterklaas natuurlijk niet. Weet je de teksten niet meer, zoek ze dan even op internet op. Vaak staat er ook een video bij, zodat je de muziek erbij kunt afspelen. Of je zoekt gewoon een Sinterklaasliedjescompilatie op YouTube op.

Speurtocht in huis

Wat je liever niet wilt is een graaifestijn en een zak met cadeautjes die binnen een half uur uitgepakt en leeg is. Maak er daarom een wat uitgebreider moment van. Je kunt een cadeautjesspeurtocht uitzetten door de cadeaus in het huis te verstoppen en met kleine gedichtjes of hints aanwijzingen te geven over waar de kinderen ze kunnen vinden. Kunnen je kinderen nog niet lezen? Dan kun je ook pijlen van pepernoten op de grond maken die naar de zak leiden. Het uitpakken van de zak kun je ook in spelvorm doen door de kinderen een getal van 1 t/m 6 te laten kiezen en ze om de beurt te laten gooien met een dobbelsteen. Wiens nummer gegooid wordt, mag een cadeautje uitpakken.

Surprise met de post

Pakjesavond met familie of vrienden is het leukst, maar ben je niet bij elkaar, dan kun je elkaar natuurlijk ook iets toesturen. Je kunt een cadeau online bestellen en laten bezorgen, maar zelf een surprise knutselen is origineler. Trek online lootjes, bijvoorbeeld via lootjestrekken.nl. Je kunt hier ook wensenlijstjes maken. Pak op pakjesavond samen de surprises en cadeautjes uit tijdens een videogesprek via skype of messenger. 

Videoboodschap

Om iets minder afhankelijk te zijn van de techniek van het internet, kun je ook een videoboodschap van de Sint krijgen. Hij spreekt de kinderen dan toe in een persoonlijke boodschap die vooraf opgenomen is. Zo kun je op pakjesavond de video laten zien. Sint spreekt alle kinderen persoonlijk aan, laat ze een liedje zingen en vertelt, als ze lief zijn geweest, waar de cadeaus liggen. Even googelen voor de verschillende aanbieders van deze videoboodschappen.

Afbeelding