Henk van Ielen, meest links op de foto
Henk van Ielen, meest links op de foto Foto: Henk van Ielen

In de sport-light: Henk van Ielen van Duikgroep 84

Sport

Scharendijke - Het zomerseizoen van Duikgroep84 zit er op. Nog een enkele fanatiekeling duikt in de buitenwateren, maar met een daling van de watertemperatuur met een halve graad per week is het ondertussen ‘frisjes’. De leden duiken nu op in zwembad De Gooye in Dirksland waar zij trainen, snorkelen, baantjes trekken en, niet onbelangrijk, een derde helft met elkaar hebben.

Henk van Ielen is niet alleen een ervaren duiker maar ook al 20 jaar voorzitter van Duikgroep 84. De vereniging heeft een lastige periode achter de rug waarin zij het ledenaantal zag halveren. Het enthousiasme en plezier is echter onverminderd. De laatste twee jaar moest Van Ielen door omstandigheden ‘passen’ maar nu hij terug is onder water, was hij benieuwd wat hij aan veranderingen zou aantreffen. “Dat viel reuze mee,” zag hij, “Maar natuurlijk is en blijft het zo dat de mens invloed heeft op de natuur.” 

Zeeland

Zo haalt hij de aanleg van de tweede Maasvlakte terug in de herinnering. Door de landaanwinning veranderde de stroming van koers en dat had zijn invloed op de rondom gelegen wateren. Rond Goeree-Overflakkee zijn er, op Ouddorp na, weinig duikplekken, waardoor de duikers uitwijken naar Zeeland. “Het is gewoon niet diep genoeg,’’ weet Van Ielen. “Als je maar tot één, twee meter diep kan, kun je beter gaan snorkelen.’’ In Zeeland is het mogelijk tot tien, vijftien meter te duiken.’’ 

Andere wereld

“De duiksport is leuk,” ervaarde Van Ielen al op jonge leeftijd. “En in West-Europa is er geen betere mogelijkheid dan in de Nederlandse Zeeuwse wateren. Er is hier op de vierkante meter meer leven te zien dan bijvoorbeeld in de Middellandse zee.” Maar eerst de wandeling naar het water. “Dat is het zwaarste onderdeel van het duiken, want je moet hier altijd de dijk over met de dertig kilo wegende duikuitrusting op de rug. Dat valt niet mee en daarom zoeken we plekken op waar je zo weinig mogelijk hoeft te lopen.” Eenmaal in het water kan de speurtocht beginnen. “Het is wat je wilt zien,” vervolgt Van Ielen. “Je komt in een andere wereld. Een haai van vier meter kan iedereen opmerken. Zelf vind ik het zoeken en vinden van kleinere dingen prachtig, bijvoorbeeld een kleine slak of een zeepaardje.”

Door Gerard Vonk