Afbeelding
Foto: Maartje Kuperus Fotografie

Saar aan Huis helpt met de juiste zorg op maat

Gezondheid

Middelharnis – Wanneer je naasten extra zorg nodig hebben vanwege dementie of andere gezondheidsproblemen, wil je graag goed voor ze zorgen. Maar het lukt niet altijd om dat zelf te (blijven) doen. Dan biedt Saar aan Huis uitkomst.  

Saar aan Huis is een organisatie die door heel Nederland actief is. Met een netwerk van Saars, zo worden de medewerksters genoemd, bieden zij een helpende hand waar dat voor familie of andere mantelzorgers niet (meer) lukt. Danielle de Jong is vestigingsmanager voor de Zuid-Hollandse Eilanden en vertelt over het ontstaan van Saar aan Huis. “Zo’n zeven jaar geleden is de organisatie opgericht door Sabine Blom van Assendelft. Ze raakte zelf in een situatie waarvan ze dacht, ‘hoe moeten we dit nu oplossen qua zorg?’ Toen bedacht ze Saar aan Huis, dat een andere insteek heeft dan thuiszorgorganisaties. Eigenlijk is het zo, dat waar de thuiszorg ophoudt, Saar aan Huis om de hoek komt kijken.”

Dingen samen doen

De ervaring is dat het vaak de kinderen zijn die contact opnemen met Saar aan Huis. “Ze wonen ver weg of hebben een drukke baan waardoor ze niet altijd de hulp aan hun ouders kunnen bieden die ze zouden willen,” vertelt Daniëlle. “Ze geven dan aan dat ze het niet meer bolwerken, maar toch een manier zoeken om hun ouders in de eigen omgeving kunnen laten blijven.” Het is zeker niet de bedoeling van Saar aan Huis om mensen dingen uit handen te nemen, maar vooral om dingen sámen te doen. Een boodschapje doen, een wandelingetje maken, meegaan naar een afspraak in het ziekenhuis.   

Zorg op maat

“Wanneer er een aanvraag komt, plannen we een intakegesprek. We gaan op zoek naar welke Saar het beste bij iemand past. Overigens hebben we ook mannelijke medewerkers, die noemen we Bram. Het is echt maatwerk, je kunt al vanaf twee uur per week een Saar inzetten. Maar 24 uur per dag kan ook,” legt Daniëlle uit. “Indien nodig schakelen we zelfs een team van Saars in. Net waar de behoefte ligt. En ons netwerk is zo goed gevuld dat we eigenlijk altijd binnen 48 uur iets kunnen regelen.” 

Saar heeft ervaring

Voor veel mensen is het best een stap om dergelijke zorg te vragen. Maar Daniëlle merkt dat het eigenlijk altijd een goede keuze blijkt. “Onze Saars zijn mensen die niet piepjong meer zijn. Ze hebben ervaring in de zorg en mantelzorg én in het leven.” Ze krijgen daarnaast training, zodat ze goed kunnen inspelen op de behoeften van de cliënt. Iedereen wordt vooraf gescreend en beschikt over een VOG. “In de praktijk leeft een cliënt bovendien vaak op door de komst van een Saar. Er zijn nieuwe prikkels, een Saar heeft weer eens een ander verhaal te vertellen en het wordt een vertrouwd iemand in het dagelijks leven.” 

Vergoeding zorgkosten

Maar dergelijke zorg kost natuurlijk geld. Toch hoeft dat helemaal geen belemmering te zijn. Daniëlle licht toe: “Je kunt het particulier uit eigen middelen betalen, maar er zijn verschillende mogelijkheden voor vergoeding. Het kan ook vanuit een Persoonsgebonden Budget betaald worden. Als het nodig is, kunnen wij helpen met de aanvraag daarvoor. Daarnaast zijn er diverse zorgverzekeraars die dit vergoeden.”

Het verschil maken

“Wat verder goed is om te weten: we komen aan huis, maar ook in een verpleeg- of verzorgingshuis. En we zijn er niet alleen voor ouderen. Ook gezinnen waarin een vader of moeder tijdelijk uit de running is, kunnen we ondersteunen.” Saar aan Huis inschakelen kan dus veel verschil maken. Het is letterlijk een zorg minder, wanneer je naaste hulp krijgt van een betrouwbare en ervaren Saar. Daniëlle: “Onze Saars zijn zeer betrokken mensen die dit werk vanuit hun hart willen doen. De dankbaarheid van onze cliënten is heel mooi. Daar doen we het uiteindelijk voor.”

Daniëlle de Jong
zuidhollandseeilanden@saaraanhuis.nl
danielle.dejong@saaraanhuis.nl
078-2001073
www.saaraanhuis.nl

Afbeelding
Afbeelding