Afbeelding

“Mensen zien soms tegen een behandeling op, maar vaak valt het achteraf honderd procent mee”

Gezondheid

Hellevoetsluis – Kliniek Voorne Putten is een zelfstandige kliniek voor plastische chirurgie en is gespecialiseerd in chirurgie op het gebied van huid, hand- en pols en het gezicht. Chirurg John van der Werff vertelt over de kliniek en zijn werk.  

Wie bij een kliniek voor plastische chirurgie het beeld heeft van een steriele ziekenhuisachtige omgeving, heeft het mis. Niets is namelijk minder waar. Zo blijkt wel wanneer we een kijkje nemen bij Kliniek Voorne Putten in Hellevoetsluis. Deze is gevestigd in het Helius Medisch Centrum. Bij de modern ingerichte kliniek waar het warme oranje van de huisstijl in het oog springt, is de vriendelijke ontvangst in handen van Bianca Toetenel en Claire Wegman. Samen met John van der Werff vormen zij het vaste team van deze locatie. (Er is een tweede locatie in Alphen aan den Rijn)

Moderne ruimte

Een korte rondleiding leert dat er naast de wachtruimte enkele werk-/spreekkamers zijn, een kleedruimte, een behandelruimte en een uitslaapkamer om bij te komen na een behandeling. Het ziet er fris en strak uit. John vertelt: “We houden van ruimte, die hebben we hier gevonden nadat de praktijk voor fysiotherapie vertrok. Op deze locatie zitten we nu zo’n zes jaar. We hebben een compact team, dat werkt prettig. Twee dagen in de week wordt hier geopereerd, dat zijn op jaarbasis zo’n 500 operaties.”

Behandelwijze

Net als bij een ‘gewoon’ ziekenhuis, is er hier ook een verwijzing van de huisarts nodig om behandeld te kunnen worden. John: “Het gros van de mensen wordt verwezen door de huisarts, een kleine vijf procent komt voor een cosmetische ingreep waar geen verwijzing voor nodig is. Er is altijd eerst een intakegesprek waarin we bespreken wat de klacht is. Sinds de lockdown kan dat tegenwoordig ook in de vorm van een videoconsult. Indien nodig, kunnen we hier een echo maken. Dan stel ik een diagnose en bespreken we voors en tegens van een behandeling. Vervolgens starten we een behandelplan. Overigens gebeurt het dat mensen iets willen en ik het hen afraadt. Als ik denk ‘beter niet doen’, dan zeg ik dat ook.”     

Voordeel van een kliniek

“De meeste behandelingen die we hier doen, zijn aan hand en pols. En in toenemende mate huidtumoren,” vertelt John. “Met name carpaal tunnelsyndroom en Dupuytren (koetsiervingers) behandelen we veel. Vroeger moest je bij een carpaal tunnelsyndroom eerst naar de neuroloog. Nu de richtlijnen veranderd zijn en ik met een echo zelf een diagnose kan stellen, is dat niet meer nodig.” Het grote voordeel van de kliniek is dat men hier snel terecht kan, soms al binnen een week. In het ziekenhuis daarentegen is de wachttijd al gauw drie tot vier maanden. Zeker als gevolg van de coronapandemie zijn dergelijke operaties in het ziekenhuis uitgesteld. Kliniek Voorne Putten biedt dus uitkomst als behandeling snel nodig is. 

Mensvriendelijke behandeling

In zijn carrière heeft John inmiddels al duizenden operaties gedaan. Het was een bewuste keuze om zich op een bepaald moment toe te leggen op drie gebieden: huid, hand en gelaat. “Door vaak deze operaties te doen, word je er steeds beter in en ga je efficiënter werken. Routine zal het niet worden, iedere patiënt is weer anders.” Een mensvriendelijke behandeling vindt hij misschien wel het belangrijkst. “Mensen zien soms tegen een behandeling op en vinden het spannend. Dat mag ook. En wij zijn er om ze gerust te stellen. Maar uiteindelijk valt het hen achteraf vaak erg mee. Ik zie heel veel blije mensen in mijn werk. En dat maakt het vak nu ook zo leuk.”

Afbeelding
Afbeelding