Doelman Jan van Asperen
Doelman Jan van Asperen Foto: Privébezit

In de sport-light: Jan en Piet van Asperen

Sport

Stad aan ’t Haringvliet - De grijze muis is uit zijn hol gekropen. De hoofdmacht van SNS maakt een puntenrijke seizoenstart door en is zelfs bij de koplopers terug te vinden. De met SNS verweven vader Piet en zoon Jan Van Asperen genieten er beide met volle teugen van.

Piet van Asperen (60) is houder van de voorzittershamer nadat hij eerdere functies als secretaris, jeugdleider en interim-trainer bekleedde. “Je helpt elkaar,” weet Piet als geen ander. “We kunnen bij onze kleine vereniging eigenlijk niemand missen en het valt niet mee om opvolgers te vinden.” De afgelopen jaren eindigde Sportclub Nieuwe Stad steevast in de middenmoot of nog lager. De terugkeer van enkele jeugdspelers van DJS en de komst van trainer Eelco van der Linden heeft nieuw elan gegeven.

Wijzer

Zoon Jan van Asperen (34) is het vaste gezicht op de goal en staat bekend om zijn strakke, verre uittrappen. De ervaren goalie ziet een gedaantewisseling in de selectie. “Op zich is er niet eens zo veel veranderd in de groep,’’ zoekt Jan naar de redenen van de opleving van Sportclub Nieuwe Stad. “Het zit mee, we hebben wat geluk en maken doelpunten in de omschakeling, waarbij we profiteren van de aanwezige snelheid van onze voorwaartsen. Dat alles heb je nodig om bovenin mee te draaien.” Zowel Jan als zijn vader zien dat de jongeren wat ouder en wijzer zijn geworden en er meer voor willen doen. Er is meer verantwoordelijkheidsgevoel in de groep. “Maar je weet hoe het werkt: als het goed gaat dansen we de polonaise. Gaat het minder, dan ben je het zwarte schaap in de regio.” 

Jubileum

Jan verdedigt dit seizoen voor het laatst het doel van SNS. “Ik had vorig seizoen al willen stoppen,” vertelt hij. “Corona maakte dat het met een jaar is uitgesteld. Maar dan is het mooi geweest. Ik kan me dan meer gaan richten op mijn gezin en neem de keeperstraining op me.” Net als zijn vader blijft Jan actief in het verenigingsleven. “Ik houd me bezig met sponsorzaken en de feestcommissie. Volgend jaar gaan we in juni, twee jaar later dan de bedoeling was, alsnog vorm geven aan het 75-jarig bestaan.”

Door Gerard Vonk