Afbeelding
Foto: Stockfoto

Geef inbrekers geen kans

Wonen

Regio - Als er nu iets is waar de meeste mensen niet graag over nadenken, dan is het de inbraakgevoeligheid van hun woning. Een inbreker in huis, daar wil je niet bij stilstaan. Maar dat kun je beter wel doen, zodat je die situatie kunt voorkomen. 


Op zowel Goeree-Overflakkee als Schouwen-Duiveland wordt jaarlijks tientallen keren een succesvolle inbraak gepleegd. In eerstgenoemde gemeente schommelt het aantal inbraken per jaar zo rond de 30. Op Schouwen-Duiveland lijkt het aantal inbraken af te nemen, waren het er in 2018 nog ruim 50, in 2021 zijn het er tot nu toe nog ‘maar’ 10. Dat is niet veel, maar jouw huis zal er toch net bij zitten.

Inbraakpreventie

Een flink aantal gemeenten, het Openbaar Ministerie en politie in Midden-Nederland werken onder het mom van ‘Geef inbrekers geen kans’ samen om voorlichting te geven over inbraakpreventie. Er is namelijk van alles dat je kunt doen om inbraak in jouw woning te voorkomen. 

Inbraakcheck

Er is een hele waslijst aan punten die je even voor jezelf kunt nalopen en die de kans op een inbraak aanzienlijk verkleinen. Een open deur, maar zorg voor goede sloten en doe ramen en deuren op slot wanneer je weggaat. Laat sleutels niet op het slot zitten. Leg je waardevolle spullen niet in het zicht en werk met een tijdsschakelaar voor verlichting in en om huis. Zorg dat er geen klimmateriaal rond het huis staan en informeer je buren als je een paar dagen weg bent. 

Check en registreer

Waardevolle spullen kun je registreren. Zo help je politie en het OM bij het opsporen en bestraffen van inbrekers. Omschrijf sieraden, kunst en andere kostbare spullen en maak er goede foto’s van. Berg die informatie op, eventueel samen met de aankoopbon. Ook elektronische apparaten kun je registreren. Omschrijf het merk, type, serienummer en nieuwwaarde. Stel een track en trace app in voor mobiele apparaten. Sla alle informatie op op de computer, maar bewaar ook een print voor het geval deze gestolen wordt.

Burgernet

Meld je aan bij Burgernet. Je ontvangt dan een spraak- of sms-bericht wanneer er iets gebeurt in je omgeving. Er wordt dan gevraagd om naar een persoon of voertuig uit te kijken. Wanneer je iets ziet bel je rechtstreeks met de meldkamer via het gratis Burgernetnummer 0800-0011. Of in de app via “Bel met de politie” knop. Burgernet wordt ingezet bij onder andere diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving, en vermiste personen.

Politiekeurmerk

Schakel een PKVW-adviseur in om een politiekeurmerk te verkrijgen. Zo’n Politie Keurmerk Veilig Wonen adviseur kan je advies geven over de eisen en de uitvoering van het keurmerk. 

Verdachte situaties

Jij kent je wijk als geen ander. Ook jij kunt een steentje bijdragen om een inbraak te voorkomen. Als je denkt dat er iets niet in orde is, dan is dat ook meestal zo. Zie je verdachte personen in uw buurt, mensen die niet in uw buurt thuishoren en veel aandacht hebben voor woningen in de buurt of op de uitkijk lijken te staan... bel dan direct de politie via 1-1-2. Om de politie zo goed mogelijk van te kunnen helpen, probeer je te letten op hoe de verdachte persoon eruit ziet, zoals kleding, in welke richting de verdachte persoon vertrek en wat het merk, kleur en kenteken van het eventuele vervoermiddel zijn. 

Boefproof smartphone

Telefoons, smartphones en tablets zijn heel persoonlijke bezittingen en je moet er niet aan denken dat iemand anders er mee aan de haal gaat. Maak ze eenvoudig onbruikbaar voor dieven door de anti-diefstalfuncties te activeren via het instellingenmenu. Via instellingen zet je de functie ‘zoek mijn telefoon of tablet’ of ‘vind mijn mobiel of tablet’ aan. Via de website van jouw merk of besturingssysteem kun je nu jouw apparaat terugvinden. Ook je laptop kun je in de meeste gevallen Boefproof maken. Daarnaast kun je persoonlijke data wissen en je apparaat blokkeren. 

Kijk op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl voor tips.