In Fins Lapland met poollicht
In Fins Lapland met poollicht Foto: Privébezit

Peter Jelier: “Ik vraag me altijd dingen af.”

Persoonlijke verhalen

Dirksland - De donkerte is voor de liefhebbers van sterren een kwaliteit van Goeree- Overflakkee. De duisternis biedt zeker in de zomer mooie kansen, zowel voor de expert als de leek. Peter Jelier uit Dirksland is op het eiland een volger en kenner op het gebied van de sterrenkunde en de natuurlijke waterhuishouding.

Perseïden

“Ik vraag me van kinds af aan al dingen af,’’ verklaart de 57-jarige Jelier zijn ruim opgebouwde kennis. “Op pad met mijn vader en oom kwam ik van alles te weten. Nu graaf ik op internet en steek veel op van de contacten met ingenieurs en wetenschappers die ik ontmoette. Met name het getij heeft altijd mijn interesse gehad.” De gedreven liefhebber geeft lezingen op scholen maar ook aan volwassenen zoals bijvoorbeeld de Vrouwen van Flakkee. “Ik wil mensen laten meegenieten van de natuur en probeer het te populariseren.’’ Jelier kijkt al uit naar de maand augustus. Rond de twaalfde bereikt de zogeheten meteorenzwerm Perseïden zijn maximum: het moment om de in de volksmond ‘vallende sterren’ te zien. Niet een verdwaalde maar tientallen. “We gaan ieder jaar met een groep naar de Slikken van Flakkee,’’ verhaalt hij. “Het is de meest donkere plek op het eiland, je heb er geen last van het licht van straatlantaarns en de kassen. We gaan op de grond op ons rug liggen en kijken een uurtje of twee, drie naar de hemel boven ons. Wat je ziet is afhankelijk van condities als bewolking en de stand van de maand. Een donkere, heldere hemel is het meest ideaal. Als er grote meteorieten vallen, kun je het lichtspoor wel drie tot vier seconden zien.” 

Zeevonk

Van mei tot oktober is de kans aanwezig de zeevonk aan de Goeree-kust te spotten. Het ziet er uit als een doorzichtig ballonnetje met een staart en een achterkant. Met name bij warm en ondiep water geeft deze zeevonken lichteffecten in de golven. “Ik kan me niet voorstellen dat iemand het niet leuk vindt, maar je moet er wel wat voor over hebben.” De beste kans om de zeevonk waar te nemen is bij een rustige zee, na een hevige storm. Een andere natuurtopper in de zomer is de lichtende nachtwolk. Na de zonsondergang weerkaatsen hoog gelegen wolken nog een tijdje het aanwezige zonlicht. Het brengt een spectaculair beeld aan de hemel teweeg van golven en ribbels, in kleuren wit, geel-oranje en lichtblauw. “Met een app-groep houden we elkaar op de hoogte dat ze er zijn,” deelt Jelier zijn enthousiasme met ‘lotgenoten’. “Vaak gebeurt het aan de noordwestelijke zijde van de hemel.’’ 

Door Gerard Vonk