Maikel Peeman in het witte shirt
Maikel Peeman in het witte shirt

In de sport-light: Atleet Maikel Peeman

Sport

Sommelsdijk - Het internationale debuut op de atletiekbaan gloort voor Maikel Peeman. Zijn puike prestaties in het huidige seizoen leverden hem een ticket op voor het Europese kampioenschap voor atleten tot 23 jaar. De wedstrijden vinden half juli plaats in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Een droom komt uit voor de 22-jarige atleet uit Sommelsdijk.

Op zowel de 3, 5 als 10 kilometer presteerde de atleet van AV Flakkee top. In juni leidde het tot een vijfde plaats op de 10 kilometer bij de Nederlandse Kampioenschappen. Ook nog eens in een nieuw persoonlijk record van 29.01,02. “Ja, het ziet er goed uit,” kijkt Peeman met tevredenheid naar zijn prestaties. Ik denk dat het wat betreft de 10 kilometer nog 15 seconden sneller kan. Mijn tijd is de vijfde snelste van dit jaar in de leeftijdscategorie. Ik durf wel uit te spreken dat een plaats bij de eerste acht tot tien haalbaar is.” Peeman had eerder deel kunnen nemen aan internationale wedstrijden, maar een hardnekkige blessure zat in de weg.

Balans

De lichamelijke conditie van Maikel kwam beter in balans nadat hij zijn trainingsopbouw omgooide. Niet langer alleen maar loopkilometers maken maar fiets- en zwemmomenten inlassen. “Het had te maken met overbelasting,” kijkt Peeman terug op zijn blessureleed. “Dat is eigenlijk de basis van alle blessures. Nu loop ik meer op tempo en zet in op intervaltraining. Het bijzondere is dat met minder meters maken mijn tijden toch verbeteren.” De atleet van AV Flakkee koos er ook voor om niet langer alleen te trainen en vond vijf ‘lotgenoten’ in Zeeland die wat betreft prestaties aan elkaar gewaagd zijn. In de natuur van Westerschouwen maken zij hun meters. “Ze noemen me gekscherend een ‘ImportZeeuw.”

Focus

Het toekomstbeeld is voor de atleet uit Sommelsdijk aan het veranderen. “Ik sta op het punt om een keuze te maken nu ik afgestudeerd ben aan de Hoge school Rotterdam. Drie maanden geleden zou ik er voor gekozen hebben om te gaan werken en verder te gaan met het bedrijfje in sportartikelen dat ik met mijn broer run. Nu mijn resultaten zo verbeteren en ik zelfs naar het EK ga, heb ik besloten nog niet te gaan werken. Daardoor komt er meer tijd vrij voor de atletiek. En waar dat toe leidt zal de toekomst uitwijzen.’’

Door Gerard Vonk