Dirk met een zeearend
Dirk met een zeearend Foto: Privébezit

Ecoloog Dirk van Straalen maakt broedbalans op

Algemeen

Ooltgensplaat - Het broedseizoen zit er bijna op. Tijd om de balans op te maken met Dirk van Straalen. De ecoloog kent het eiland beroepshalve als zijn broekzak en is als hobbyist mogelijk nog beter. Als zeearenden-specialist was hij te zien in de televisieprogramma’s Vroege Vogels en Drie op Reis.

Zeearend

Dit voorjaar verliep anders dan vorige. Het begon koud, winderig en hagel- en regenbuien trokken over Nederland. Het betekende een late start van het broedseizoen dat voor de zeearenden op een teleurstelling uitliep. De locaties in de regio (Biesbosch, Volkerak- Krammer, Korendijkse Slikken en Markiezaat red.) leverden uiteindelijk maar één jong op. Jarenlang kende de zeearend louter broedsuccessen. Zo ook het nest op de Hellegatsplaten. Dit seizoen waren de eieren waren al gelegd maar het broeden stokte. “De reden van het mislukken blijft gissen,” zegt Dirk. “De weersomstandigheden kunnen een rol hebben gespeeld. De boom waar het nest zich bevindt, heeft het tijdens de stormen gehouden. Het forse heen en weer schudden van het nest in de top van de boom moet als een vorm van zeeziek hebben gevoeld voor de vogels, zo beeld ik me in. Maar goed, dit soort jaren hoort er bij. Het kan gebeuren en is op zich niet verontrustend. Ik verwacht dat de bomen met de nesten bezet zullen blijven en dat de broedsuccessen terugkeren.”

Plevier

De storm die in het Pinksterenweekend over Nederland raasde maakte eveneens slachtoffers. Met name de kleine en grote zilverreigers die een broedkolonie bij Oude Tonge vormen, kregen het zwaar te verduren. Toen de storm was gaan liggen waren de kapot gevallen eieren en de uit het nest ‘gewaaide’ pas geboren jongen de gevoelige schade die op te maken was. “Slechts enkelen hebben het overleefd,” zag Dirk tot zijn ontzetting. Gelukkig is er positief nieuws te melden over de strand- en bontbekplevieren. Het zijn bedreigde soorten die op de nominatie staan om uit te sterven. De menselijke verstoring bij stranden, duinen en dijken vroeg om ingrijpen. “Met de hulp en inzet van vrijwilligers hebben we beschermende maatregelen kunnen nemen die nu al positieve resultaten laten zien. Het is gaaf om te zien hoe iedereen zich er voor inzet! Ik ben enthousiast over het project en het is een voorbeeld van hoe het ook kan!” Dirk voelt zich een bevoorrecht mens. “Ik heb heel leuk werk en ben veel buiten. Als veldwerker gaat het om signaleren en ik laat me horen als het goed gaat, maar ook als het niet goed is. Ja, ik kom op voor de natuur.”

Door Gerard Vonk