Afbeelding
Foto: Renata Hille

Wereld Yoga Dag 21 juni: yoga is voor iedereen!

Op 21 juni is het Wereld Yoga dag. De verenigde Naties hebben deze datum uitgeroepen tot International day of Yoga. Wereldwijd zijn er op deze dag duizenden yoga events. Natuurlijk heb je niet per se zo’n dag nodig om met yoga aan de slag te gaan. Yoga kun je iedere dag en bijna overal doen. Maar waar en hoe begin je?

Yoga stamt uit India en is een hindoeïstische filosofie die leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen, om daarmee de vereniging met God te bereiken. In Nederland doen mensen vooral yoga om te ontspannen, hun houding te verbeteren en gezond te blijven. Waarom je het ook doet, slechter word je er in ieder geval nooit van! Als je gaat beginnen met yoga is het belangrijk dat je eerste de juiste mindset hebt. Schudt dat idee dat yoga zweverig is eerst maar van je af. En iedereen kan het, want yoga doe je altijd op je eigen tempo en niveau. Je kunt er niet goed of slecht in zijn.

Open mind

Het beste ga je er met een open mind en zonder verwachtingen in. Je kunt je er wel een voorstelling van maken, maar grote kans dat het in de praktijk toch anders is dan je bedacht. Als je blanco je eerste les in gaat, kunnen je verwachtingen ook niet jouw ervaringen met yoga in de weg zitten. Zo kun je veel meer van de diverse yogaoefeningen, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen genieten. En voel je je toch wat ongemakkelijk tijdens een bepaalde oefening? Je zal zien dat dat na een tijdje vanzelf beter gaat. Nu nog bepalen welke vorm van yoga het beste bij jou past. Er zijn nogal wat verschillende vormen van yoga. We zetten er een paar op een rij.

Hatha yoga

Dit is een goede vorm om kennis te maken met yoga, het is de meest klassieke vorm die ook het meest aangeboden wordt in Nederland. Bij hatha yoga ligt de nadruk op het versterken en het soepel maken van je lichaam. Je staat wat langer in één houding om bepaalde spieren te ontwikkelen. Ook leer je bij hatha yoga je ademhaling te beheersen.

Yin yoga

Als je echt tot rust wil komen, is deze vorm van yoga iets voor jou. Houd er wel rekening mee dat je je spieren niet traint bij yin yoga. De focus ligt op je gewrichten en bindweefsel. Alle houdingen die je doet, doe je op de grond. Ook houd je houdingen lang vast: ongeveer vijf minuten per houding. Dit maakt deze vorm van yoga een stuk rustiger dan ander varianten.

Bikram yoga

Een les bikram yoga wordt altijd gegeven in een warme ruimte. In deze ruimte is het ongeveer 40 graden Celsius. Een les duurt 90 minuten, al die tijd ben je in die warme ruimte. Niet zo gek dus dat je flink gaat zweten. Door veel te zweten, raak je veel afvalstoffen kwijt. De hoge temperatuur heeft ook een positief effect op je bloedsomloop en je spieren. Een aanrader voor mensen met rug-, schouder en/of nekklachten

Power yoga

Power yoga is best wel pittig. Er worden vrij zware oefeningen gedaan. Wil je een strakker lichaam, aan je conditie werken en/of meer spiermassa kweken, dan is deze soort yoga zeker iets voor jou.

Ashtanga yoga

Net als power yoga is ashtanga yoga ook heel actief en vrij pittig. Dit komt vooral omdat het tempo tijdens een les erg hoog ligt. Bij ashtanga yoga voer je een reeks houdingen uit, die allemaal in elkaar overvloeien. Zo kom je in een soort flow, waar je je ademhaling op af probeert te stemmen. Een uitdaging als je nog niet zo bekend bent met yoga.

Video of fysiek?

Heb je bedacht welke methode het beste bij jou past? Dan kun je aan de slag. Kies voor persoonlijke begeleiding van een ervaren yogadocent bij een yogaschool in de buurt. Je kunt ook laagdrempeliger beginnen met yoga, door yogavideo’s op YouTube te kijken. Liever toch wat professioneler, maar wel in je vertrouwde huis? Koop dan een online yogacursus.