Elize in een blauwe zeevonkbranding
Elize in een blauwe zeevonkbranding Foto: Elize IJzenbrandt

Zeevonk: "Alsof je door blauwe lava loopt"

Brouwersdam - Vooral tijdens zwoele zomernachten kan het water ineens blauw oplichten: je hebt dan zeevonk gezien, een eencellig organisme dat oplicht bij beweging en zuurstof. Bij golven bijvoorbeeld, of bij je eigen sporen in het water.

Heel bijzonder om te zien en veel mensen zijn ‘op jacht’ naar zeevonk, om door het sprookjesachtig oplichtende water te lopen en magische foto’s te maken. Toch blijft het een ervaring die niet te plannen is en daarom is het misschien juist wel zo leuk.

Zeevonkalert

Elize IJzenbrandt uit Brouwershaven is een van die ‘zeevonkjagers.’ Vorig jaar ging ze voor het eerst op zoek. “Ik wist eigenlijk niet dat het bestónd,” kijkt ze terug. “Terwijl ik hier geboren en getogen ben. Sommige mensen zijn al jaren op zoek naar zeevonk, maar voor mij is alles nog nieuw. Alsof je door de blauwe lava loopt. ” Zeevonkliefhebbers tippen elkaar en er is ook een ‘zeevonkalert,’ zoals de Facebookpagina Zeevonk alert Ouddorp. Wanneer zeevonk te zien zal zijn is niet altijd te voorspellen. In de afgelopen weken was er bijvoorbeeld dagelijks ergens zeevonk te zien in onze omgeving. Maar soms verwacht je het verschijnsel na een paar warme zomerdagen en zie je niks. Of je ziet het juist op dagen dat je het niet verwacht, zoals op 5 november vorig jaar. Over het algemeen geldt dat juni en juli goede maanden zijn, als het een beetje warm is geweest en het helder en rustig weer is.

Oplichtend blauw

In de afgelopen week was er zeevonk te zien bij Beachclub Perry’s en bij de trailerhelling (blokkendam) aan de Brouwersdam, bij Ouddorp, maar ook bij Zierikzee en bij Roompot Marina in Kamperland. Ook in andere Nederlandse kustplaatsen is soms zeevonk te zien. Je hebt er in ieder geval zout water voor nodig. En ga vooral niet te vroeg kijken, want voor 24.00 uur is er meestal nog niet veel waar te nemen. Soms zie je alleen zilveren golfjes als je zelf het water beweegt en soms zijn de golven oplichtend blauw in het donker.

Het perfecte plaatje

Elize blijft haar ‘perfecte zeevonkplaatje’ najagen in de komende weken, maar ze maakte ook prachtige foto’s van lichtende nachtwolken, bliksem, de bloedmaan, kometen en andere natuurverschijnselen. Voor de zeevonkfoto’s neemt ze een statief mee, want ze heeft dan een lange sluitertijd nodig. Mocht iemand nog leuke tips voor foto’s hebben, dan zijn die altijd welkom bij Elize, via Facebook. En daarnaast maakt ze ook prachtige portretfoto’s.

Door Anneke Flikweert